IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba емитира първата си облигационна емисия в САЩ

Според Bloomberg емисията от седем транша е била презаписана над 7 пъти

11:33 | 21.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гигантът в електронната търговия Alibaba емитира в четвъртък първата си облигационна емисия в САЩ на стойност 8 млрд. долара, на цени, които съответстват или са по-високи от тези на някои от най-известните компании в света, предава Ройтерс. 
 
Китайската компания събра според Bloomberg записвания за над 57 млрд. долара за ценните книжа в дългоочакваните шест транша. По този начин емисията от седем транша с падежи между 3 и 20 години отчита седемкратно презаписване. 
 
„Това е едно ново име, силно наложено на развиващия се пазар на дребно в Китай“, твърди Матю Дъч, старши портфолио мениджър в Calvert Investments.
 
Смята се, че емисията е крайъгълен камък за Alibaba, а самият факт, че това е първата облигационна емисия на компанията предизвиква допълнителен интерес, допълва експертът. 
 
Alibaba пласира следните облигации в САЩ: 3-годишни с купон от 1,625% на стойност 1 млрд. долара при спред в доходността (спрямо щатските ДЦК) от 0,70 процентни пункта, 3-годишни с плаващ купон (3-месечен LIBOR + 0,52%) за 300 млн., 5-годишни с купон от 2,5% за 2,25 млрд. при спред от 0,95 пункта, 7-годишни с купон от 3,125% за 1,5 млрд. при спред от 1,15 пункта, 10-годишни с купон от 3,6% за 2,25 млрд. при спред от 1,28 пункта, и 20-годишни с купон от 4,5% за 700 млн. при спред от 1,48 пункта. 
 
Високата кредитна оценка на ниво A и използването на огромния шум около рекордното първично публично предлагане помага на Alibaba да разбие шаблона и да бъде сравнявана от инвеститорите със „сини чипове“ като Amazon, Cisco и Oracle, а не само с китайски технологични компании като Tencent и Baidu. 
 
„Очевидно е, че китайците искат да бъдат оценявани в контекста на своите партньори от целия свят и искат да бъдат разглеждани като международна технологична компания или такава за продажби на дребно, отколкото като такава, която трябва да бъде сравнявана с китайските корпорации“, твърди един от ръководителите на фодовете, които се занимават със сделката. 
 
Alibaba обяви намерението си за облигационната емисия скоро след като реализира продажби за над 9 млрд. долара в рамките на китайски празник, смятан за най-силния ден за онлайн продажбите в света. 

През септември първичното публично предлагане на компанията в Ню Йорк се превърна в най-голямото в света, набирайки 25 млрд. долара. Оттогава акциите на компанията са поскъпнали с близо 70%.
 
 
Още видео материали можете да видите в Bulgaria On Air
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още