IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Младенов: От януари 2011 г. трудовият стаж за пенсия се вдига с 1 година

Предложението според ръста на БВП да се определя и осигурителната вноска е „много добро решение", смята социалният министър

17:45 | 29.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Т. Младенов: От януари 2011 г. трудовият стаж за пенсия се вдига с 1 година

От 1 януари догодина осигурителният стаж за пенсиониране ще се вдигне с една година и с по още една година ще расте до 2013 г., обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след среща днес с парламентарната група на Коалиция за България (КБ). Той уточни, че засега възрастта за пенсия остава непроменена.

Първоначално социалният министър обяви, че се предвижда от средата на следващата година трудовият стаж да се вдигне наведнъж с три години и да стане съответно 37 години за жените и 40 години за мъжете. След това, при разговори с представители на синдикатите и левицата, се стигна до идеята това да стане постепенно.

Спешните мерки, които да доведат до по-голяма събираемост на входа на осигурителната система, ще бъдат предложени още следващата седмица, съобщи Младенов, цитиран от БТА.

От левицата настояват за вдигане на осигурителната вноска или поне връщане на двата процента, с които тя беше намалена в началото на годината. В тази връзка Младенов отговори, че това увеличение не означават непременно, че в Националния осигурителен институт (НОИ) ще влязат още 400 млн. лв., каквито са аргументите и сметките на левицата.

„В момента има трудности при събиране на осигурителните вноски, а какво остава, ако ги вдигнем още“, попита риторично министърът. Според него резултатът ще бъде натоварване на изрядните данъкоплатци.

Направеното от ДПС предложение според ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) да се определя и осигурителната вноска е „много добро решение“, коментира още Тотю Младенов след среща с представители на ДПС в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nikolait
преди 13 години
Няма, просто няма цел пред пенсионната реформа! Прави се нещо, за да се закърпи нещо без да се признава, че всъщност проблема е структурен и че по този начин просто се отбива номер, за да се ОТСРОЧИ фалита на сегашиния модел.Същият проблем на Тотю Мл. го има и Дянков. Просто прави неща, за които няма ясна цел до къде ще доведат. Просто люшкане от една мярка до друга, без никаква ЦЕЛЕПОЛАГАНЕ и концепция.Никой във фин-икон. и социален екип на това правителство не излиза и не казва имаме такива и такива цели, концепции и затова ще направим 1,2,3.... и за срок от 5 години ще имаме ТОЗИ И ТОЗИ РЕЗУЛТАТ. Така държава не се управлява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още