IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регламентират ценообразуването на биомаса за ВЕИ

В бъдеще ще се провеждат конкурси за реализирането на проекти за производство на ток от вятър и слънце, потвърди министър Трайчо Трайков

16:56 | 02.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Регламентират ценообразуването на биомаса за ВЕИ

Работи се по въпроса за законово регламентиране на ценообразуването на биомаса, предназначена за използване като гориво в инсталации за производство на електроенергия и топлоенергия. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в отговор на въпрос на Investor.bg относно стимулирането на използването на биомаса като енергоизточник, тъй като тя спада към възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Министърът уточни, че се предвижда да се регламентира ценообразуването на отпадъчната дървесина и т.нар. биогаз, който е отпадъчна суровина в животновъдството. По въпроса се работи съвместно с Министерството на земеделието и храните, допълни Трайков.

Той посочи, че при настоящото състояние на нещата инвеститорите не могат точно да предвидят колко ще им струва една инсталация на биомаса и съответно получената енергия от нея, защото не се знае колко ще струва след известно време суровината.

Същевременно министърът потвърди излязла информация от последните дни, че в бъдеще ще се провеждат конкурси за реализирането на проекти за производство на ток от вятър и слънце, тъй като цената на изкупуването на тази енергия е в пъти по-висока от конвенционалната и се субсидира от държавата, което много натоварва сметките на крайните потребители – домакинства и фирми.

Освен това кандидатите да изграждат инсталации за електроенергия от вятър и слънце „са много повече от разумното количество за енергийния микс на страната, а трябва да се спазват и екологичните изисквания и да се имат предвид и възможностите за включване към енергийната мрежа на страната, за които също държавата прави инвестиции“, подчерта Трайков.

Той допълни, че стремежът е изпълнението на изискването до 2020 г. да имаме 16% енергия от ВЕИ да стане по най-ефективния начин и на най-ниска цена за потребителите, което значи, че е добре в голяма степен да се използва и водният ресурс и биомасата. По думите му изграждането на съоръжения за ток от вятър и слънце ще е по-изгодно да се разшири на по-късен етап, когато развитието на технологиите позволи токът от тях значително да поевтинее спрямо сегашната му цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Хосе
преди 13 години
"По думите му изграждането на съоръжения за ток от вятър и слънце ще е по-изгодно да се разшири на по-късен етап, когато развитието на технологиите позволи токът от тях значително да поевтинее спрямо сегашната му цена."А такааа, ето че можело да се мисли и трезво и икономически обосновано.А не като станишево-догановота банда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още