IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на газа може да падне с повече от предлаганите 1,36%

Оптимистичната прогноза е на шефа на ДКЕВР, който обаче през юли очакваше поевтиняване от цели 10%

12:26 | 14.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на газа може да падне с повече от предлаганите 1,36%

Виждаме предпоставка за по-голямо намаление на цената на природния газ, отколкото предлаганото от „Булгаргаз“ понижение с 1,36% от 1 октомври, но трябва да се помисли и за компенсиране на дружеството за недовзетия приход. Това коментира днес пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев относно новата цена на газа за четвъртото тримесечие на 2010 г.

През юли Семерджиев изрази увереност, че синьото гориво може да поевтинее с 10% за последните три месеца на годината. Впоследствие се заговори за запазване или минимална промяна на ценовите нива.

От днешното изказване на шефа на комисията става ясно, че според наредбата за определяне на цените на газа „Булгаргаз“ трябва да бъде компенсиран за недовзет приход в рамките на две тримесечия от задържането на цената. В оценките на ДКЕВР и компанията за размера на недовзетия приход за първо и второ тримесемие на 2010 г. обаче „има голямо разминаване“.

Според газовото дружество недовзетият приход за първите две тримесечия е в размер на около 78 млн. лв., а оценката на ДКЕВР е за около 16-18 млн. лв.

За третото тримесечие на 2010 г. „Булгаргаз“ има надвзет приход, чийто размер още не е уточнен, но и при тази оценка има разминаване между дружеството и регулатора.

Семерджиев коментира, че размерът на намалението в цената на природния газ ще зависи от котировките на горивата на световните пазари, курса на долара спрямо лева и размера на доставката на газ от местен източник.

Предстои да бъдат направени конкретни договорености с концесионера на газовите находища у нас „Мелроуз“, посочи председателят на регулаторната комисия.

За да има понижение на цените на парното в различните градове, природният газ трябва да поевтинее поне с 10 на сто, коментира Ангел Семерджиев.

Той бе категоричен, че цената на топлинната енергия може или да остане същата, или да бъде понижена с до 4-5 процента, но не и да се повиши.

Семерджиев подчерта, че топлофикациите са оптимизирали разходите си и дадените им цени още от 1 юли 2010 г. са силно рестриктивни. Семерджиев добави, че при дружества, инвестирали в модерни технологии, увеличението на цената на парното не е било голямо, но тези, които не са изградили когенерации, са прехвърлили тежестта от увеличението на цените на газа върху клиентите си.

„За съжаление „Топлофикация София“ не е сред ефективните топлофикации, каквито са в Плевен и в Бургас“, каза Семерджиев. „Потребителите, клиенти на топлофикационните дружества, обаче трудно биха намерили по-евтина алтернатива на отопление“, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още