IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом: Очакваме работата по АЕЦ Белене да се възобнови

Планът за действие по проекта може да бъде съгласуван с българското правителство до края на годината, смята ръководителят на руската корпорация

11:20 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Росатом: Очакваме работата по АЕЦ Белене да се възобнови

Русия смята, че до края на годината може да съгласува с България плана за действие относно строителството на АЕЦ Белене. Това е заявил днес Сергей Кириенко, ръководител на руската държавна корпорация Росатом, в която се включва и компания Атомстройекспорт, избрана за изпълнител на строителството на втората атомна електроцентрала в България, цитиран от РИА Новости.

Кириенко е посочил, че "Русия очаква в близко време да бъде възобновена работата по АЕЦ Белене, да бъдат достигнати съответните договорености с правителството на България и се надява съответният план за действие да бъде съгласуван до края на годината“.

При посещението на Кириенко в България през февруари беше обсъдена идеята руската държавна корпорация Росатом да финансира строителството на АЕЦ Белене до избора на стратегически инвеститор. През април обаче министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че правителството се отказва от руските пари за АЕЦ Белене и ще търси европейски стратегически инвеститор.

Според сключения договор с изпълнителя на АЕЦ Белене руската Атомстройекспорт, строителството на втората атимна електроцентрала, е на стойност близо 4 млрд. евро. Но поради забавяне старта на практическото строителство, тази сума ще трябва да се индексира и тече процес на съгласуване по този въпрос между двете страни.

Сергей Кириенко в момента се намира в Китай в делегацията на президента на Русия Дмитрий Медведев. Там Кириенко е съобщил още, че Китай проявява голям интерес относно сътрудничество с Русия в ядрената сфера. Според шефа на Росатом, има голяма вероятност руската корпорация да спечели търга за строителството на първата АЕЦ в Йордания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още