IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сръбски вестник: Ковачки е съмнителен бизнесмен, свързан с престъпността

Благодарение на лошия контрол в Сърбия Ковачки е ощетил страната с огромни суми, коментира вестник Блиц

10:45 | 01.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Сръбски вестник: Ковачки е съмнителен бизнесмен, свързан с престъпността

Христо Ковачки, един от най-богатите хора на Балканите и приятел на Сретен Йосич – Йоца Амстердам (сочен за бос на сръбската мафия), благодарение на лошия контрол на чуждите капитали в Сърбия унищожи петнадесетина сръбски фирми, застраши семействата на най-малко 8000 работници и ощети сръбската държава с кой знае колко пари.

Неговият пример за съжаление потвърди, че в Сърбия никой не контролира съмнителните бизнесмени от чужбина, пише в обширен материал сръбският вестник „Блиц“.

Първият пример в публикацията за съдбата на инвестициите на бизнесмена, „който не отива никъде без група от телохранители“, е със завода „Невена“ в Лесковац.

Чрез фирмата си „Булцвет“ Ковачки стана мажоритарен собственик на „Невена“ преди три години. Новоназначените мениджъри от България обещаваха, че бързо ще върнат предишния блясък на тази авторитетна преди фабрика.

„Ръководството не знаеше как или не искаше да работи. Криеше всичко от нас, а собственика го видяхме само веднъж на 50 метра, заобиколен от бодигардове“, разказва Небойша Перович, председател на независимия синдикат в „Невена“.

Бързо станало ясно, че няма да бъдат изпълнени обещанията за пускане в действие на всички мощности и за чужди пазари и синдикалистите безброй пъти писали до сръбската агенция за приватизация с молба за разваляне на приватизационния договор.

„Нашите призиви не дадоха резултат, а това, че сега развалиха договора с мотива, че не е запазено производството и не е изпълнявана социалната програма, са приказки за малки деца. Фактът е, че българите имаха подкрепа от Белград, но едва сега нещо ги накара да развалят договора“, смята Перович.

В завод „Сърбиянка“ българските купувачи бяха посрещнати през 2007 г. като спасители. За 330 милиона динара – със 100 милиона повече от първоначално обявената цена, тя беше купена от българската групировка „Медия свят“. Веднага обаче стана ясно, че зад нея стои Христо Ковачки, пише по-нататък "Блиц".

Макар че от представителството на Стопанската камара на Сърбия в София са предупреждавали, че „Медия свят“ не е включена в нито едно издание на каталога на фирмите за 2007 г. в България, който обхваща почти всичките 123 000 фирми, както и че под това име няма завод за сокове в Плевен, посочен като официален купувач на „Сърбиянка“, хората във Валево се надяваха на възраждане.

Българите веднага преименуваха фирмата в „Нова Сърбиянка“, обещаваха да бъдат пуснати в действие всички налични мощности, износ. И наистина, същата есен от износ в Германия и Австрия беше реализирана печалба от около един милион евро. Работниците бяха увеличени два пъти, бяха планирани нови инвестиции, но още в началото на 2008 г. нещата тръгнаха в друга посока.

Българите инвестираха в линия за производство на помфри. Отказаха се от изкупуването на сливи, къпини и малини и „Сърбиянка“ изгуби своите сигурни пазари и дейности. Линията за помфри така и не заработи както трябва. Заплати се изплащаха все по-рядко, а недоволството започна да клокочи след новината, че Ковачки е арестуван в България по обвинение за финансови престъпления.

„Дължат ни между 8 и 12 заплати. Ще ги съдим всичките. Заплата получават само онези, които работят с амоняк в хладилника, тъй като собствениците знаят, че ако стане изтичане на амоняк, екологичната катастрофа за цяло Валево е неизбежна“, казва доскорошният председател на синдиката Мирослав Маркович, който е в годишен отпуск, но признава, че обмисля да не се връща в „Нова Сърбиянка“.

Ковачки беше свързван и с Йоца Амстердам. Полицията подозира, че Амстердам е довел Ковачки в Сърбия и е взел комисиона от продажбата на завод „Траял“ в Крушевац на Ковачки, пише „Блиц“.

Изданието припомня още, че богатството на Христо Ковачки се оценява на 265 милиона евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
slavkovrr
преди 13 години
Да ама съседите отдавна го разбраха и му взеха обратно предприятията, а у НАС, никой не го закача за нищо, даже някой протестират в негова защита!!!:(((((((((((((((((((((((((((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Dobro jutro bratja srbe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още