IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата поиска 4,5 години затвор за бившия министър Николай Цонев

Според обвинителите бившият военен министър е ощетил умишлено бюджета

11:15 | 17.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Прокуратурата поиска 4,5 години затвор за бившия министър Николай Цонев

Прокуратурата поиска четири години и шест месеца затвор за бившия министър на отбраната Николай Цонев, съобщи БТА.

Той е обвинен, че е купил за нуждите на Министерството на отбраната мобилен завод за метални конструкции и така е ощетил бюджета с около 8 млн. лева. Обвинителният акт срещу Цонев беше внесен от прокуратурата преди половин година.

Прокуратурата твърди, че престъплението е извършено умишлено от Цонев. Пренасочвайки пари от бюджета на Военно-въздушните сили за купуването на това съоръжение, Цонев дори е намалил отбранителната способност на армията, твърди обвинението.

Документи, събрани от прокуратурата, показват, че на българските представители на американския производител на мобилния завод е била изплатена комисиона от самия производител за сключената сделка в размер на 482 хил. долара.

Представителят на фирмата за България е съпругата на бившия зам.-министър на външните работи Радион Попов - Таня Попова. Според прокуратурата първоначално Попов е бил представител на американското дружество, но след като е избран за заместник-министър, е прехвърлил правата на съпругата си.

Към този момент поръчаната от Цонев мобилна фабрика все още стои на пристанището във Варна, тъй като от договорената цена не са изплатени около 1 млн. долара.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още