IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внесоха обвинителния акт срещу Николай Цонев за щети за 970 хил. лв.

Според прокуратурата бившият военен министър е сключил 4 неизгодни договора с фирми във вреда на държавата

11:30 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Внесоха обвинителния акт срещу Николай Цонев за щети за 970 хил. лв.

Софийската военна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съобщиха от оттам.

Цонев е обвинен в това, че през втората половина на 1999 г., в качеството му на началник на управлението „Снабдяване и търговия" и на директор на „Управление на доставките" в Министерството на отбраната (МО), е превишавал правата си, като многократно е нарушавал и не е изпълнявал служебните си задължения, произтичащи от Закона за общинските и държавните поръчки, Закона за обществените поръчки (ЗОП), наредби, инструкции и други подзаконови актове.

По този начин са били сключени четири договора за доставки на авиационно-техническо имущество и авто-техническо имущество с фирмите ЕТ „Транскомерс Импекс - Стефан Въргов" - Плевен, ЕТ „Коко Д - Димитър Пачеджиев" - София, „Мелбърн Интернешенъл ООД" - САЩ и „Метропол М ООД" - София, в резултат на което на Министерството на отбраната са нанесени щети в размер на близо 971 хил. лева.

Престъплението е особено тежък случай и е извършено от Николай Цонев с цел да набави имотна облага за цитираните фирми, се казва в обвинителния акт, съобщи БТА.

Наказателният кодекс предвижда за този вид престъпление наказание „лишаване от свобода от три до десет години" и „лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още