IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община предлага такса "смет" в София да не се променя догодина

Бюджетът на Столичния общински съвет за 2011 г. ще бъде 145 милиона лева, което е с три процента повече от средствата за тази година

18:08 | 16.12.10 г.
Столична община предлага такса "смет" в София да не се променя догодина

Размерът на такса "смет" в София да не се променя през следващата година, предлага Столичната община, съобщи БТА. Предложението е на заместник-кметовете Мария Бояджийска и Минко Герджиков.

От общината предлагат такса "смет" за гражданите и жилищните имоти на предприятията да остане 1,6 промила и през следващата година, а таксата за нежилищните имоти на предприятията да остане 12 промила върху данъчната оценка на имота.

За следващата година за Столичния общински съвет се предлага да бъдат одобрени средства в размер на 145 милиона лева, което е с 3% повече от средствата тази година за дейностите по събиране, извозване и обезвреждане в депа на битовите отпадъци, както и за поддържането на чистотата на обществените територии.

За сметоизвозване на отпадъците се предвижда 53 милиона лв., като в тях са парите и за транспортирането на 115 700 бали с битови отпадъци до депата край Карлово, Ловеч и Севлиево.

За лятно почистване на улиците се предвиждат 27 милиона лв., като от тях над 1,86 млн. лв. са за миенето на улиците, 248 хил. лв. - за почистване на наноси, 235 хил. лв. - за почистване на графити и шахти, а 2 млн. лв. - за събирането на отпадъците от уличните кошчета.

Други 157 хил. лв. са за лятното почистване на 68 подлеза, а 3,5 млн. лв. - за почистване на междублоковите пространства.

Парите за зимното почистване през следващата година ще са 17 млн. лв., като от тях 2,8 млн. лв. са за зимното поддържане на пътищата във Витоша, както и за републиканските пътища в границите на София, а 637 хил. лв. са за зимното почистване на общинските пътища.

Общината предвижда и 2 млн. лв. в бюджета за чистота за наеми и почистване на терените, където има балирани отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още