IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще субсидират енергийната ефективност и малки ВЕИ проекти с евросредства

Отлагат закупуването на квоти за вредни емисии при производство на цимент, вар, торове

15:57 | 08.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Трайчо Трайков и Нона Караджова. <i>Снимка: БТА</i></p>

Трайчо Трайков и Нона Караджова. Снимка: БТА

Предвижда се по оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност“ към средата на годината да бъде отворена схема, с която ще се отпускат средства за оборудване за енергоспестяване и съответно повишаване на енергийната ефективност, съобщи днес на енергийна конференция в София министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По същата схема ще се субсидират и капиталовите разходи за малки съоръжения за производство на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), най-вече соларни панели на големи сгради.

Общата стойност на предвидените средства по тази схема е 200 млн. евро. Трайков посочи, че съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) сега се изработват точните критерии за отпускане на средства по новата схема, насърчаваща енергийната ефективност и малките съоръжения с ВЕИ. Субсидирането по всяка вероятност ще стане чрез грантови схеми.

Трайков отбеляза, че във връзка с изпълнение на целите за производство на ток от ВЕИ до 2020 г. е по-добре да се насърчава производството от тези ВЕИ, за които има по-добри условия и съответно субсидирането от държавата би било по-евтино. Той посочи в тази връзка, че имаме голям потенциал за производство на енергия от биомаса.

Затова с новия Закон за ВЕИ за електроенергията от биомаса също ще има твърда изкупна цена за дълъг период от време, както за тока от вятър и слънце. Освен това ще бъде определен и начинът на формиране на цените на отпадната дървесина, която се изкупува от горските стопанства, за да могат инвеститорите да си направят разчети - защото ползването на слънцето и вятъра за производство на енергия не струва нищо, даде пример Трайков.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова съобщи от своя страна по време на форума, че Европейската комисия (ЕК) предвижда за някои видове производства да се отложи закупуването на квоти за вредни емисии и то да бъде безплатно до 2020 г. Причината е, че има вероятност тези производства да бъдат изнесени от ЕС в други страни извън Европа, които имат по-занижени екологични изисквания и съответно даденият вид производство там би струвал по-евтино. Такива се производството на цимент, на вар, на торове за селското стопанство и др., посочи Караджова. По думите й страната ни също би трябвало да се възползва от тази отстъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още