IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори във ВЕИ предлагат намаляване на преференциалните изкупни цени на тока

Законът за енергия от ВЕИ е приет на първо четене от парламентарната комисия за икономика, енергетика и туризъм

18:14 | 16.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Инвеститори във ВЕИ предлагат намаляване на преференциалните изкупни цени на тока

Възможно е преференциалните цени за изкупуване на електроенергията, произведена от соларните паркове, да се намаляват с бързи темпове през следващите години. Такова становище изрази председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов по време на обсъждането и приемането на първо четене на Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) от парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм днес.

Към момента цените за изкупуване на ток, произведен от слънце, са най-високи и превишават над пет пъти тези от конвенционалните енергоизточници.

Според сега съществуващия закон Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) би могла годишно да намалява тези цени с до 5%.

От асоциацията предлагат специално за изкупуването на ток от соларни съоръжения това намаление да бъде годишно поне с 8%, а при свързване на големи мощности за ток от слънце за дадена година намалението на преференциалните цени да бъде с до 20%. Освен това, би могло еднократно от юли тази година преференциалната изкупна цена на електроенергията от соларни централи да се намали с около 20%.

Газдов изрази становище, че би могло да има различна методология за определяне на фиксирани цени за изкупуване на ток от различните видове ВЕИ, като най-голямо като процент ще бъде намалението при изкупната цена на електроенергия от слънцето, която сега е най-висока.

В закона е заложено, че цената на електроенергията от ВЕИ трябва да бъде една и съща през времето на договора на изкупуването й, който е в общия случай 25 години за ток от слънце и геотермални източници и 15 години за малки ВЕЦ и за другите видове ВЕИ.

В тази връзка председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира, че би могло максималният срок за изкупуване на електроенергията по преференциални цени да бъде до 20 години, като се има предвид напредъкът на технологиите. Той обърна внимание, че в закона трябва да се прецизира и по какви цени ще се изкупува токът от вече влезлите в експлоатация съоръжения с ВЕИ.

Семерджиев, както и представители на електроразпределителните предприятия (ЕРП) посочиха, че намират за удачна досегашната технология на ценообразуването на ток от ВЕИ.

Депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Румен Овчаров изказа мнение, че в новия закон за ВЕИ не е заложен конкурентен принцип между различните видове ВЕИ и не са въведени икономически стимули за извършване от страна на ЕРП-та на свързване на съоръженията с ВЕИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
"В закона е заложено, че цената на електроенергията от ВЕИ трябва да бъде една и съща през времето на договора на изкупуването й, който е в общия случай 25 години за ток от слънце и геотермални източници и 15 години за малки ВЕЦ и за другите видове ВЕИ."------------Мдааа... Бойко се възмущаваше, че Иван Костов ни е натресъл 10-15 години да плащаме скъп ток от ТЕЦ-овете в Мариците, а сега той ще ни натресе за 25 години на фотоволтаиците и перките. Обаче видиш ли, самите инвеститори искали намаляване на цените. Не разбирам що за шизофрения е това - единия вика "на ти бе, на ти повече", а другия отговаря "не бе, не ща толкова много, намали малко". Пълна лудница!...Или разбира се (и най-вероятно) - само прах в очите на публиката, а всичко си е по старому.П.П.Интересно все пак, какво според закона значи "една и съща цена" - номинално или (все пак!) индексирана с инфлацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
vankata89
преди 13 години
Мамито им *** карабини защо точно на тях им се падна да държат петрола и пътищата за доставка на петрол. Не можа ли да им се падне нещо друго като безполезното злато или некви си акции и индекси да се сриват и без тва последните нямат физически смисъл и са вуздух под налягане.Сега заради поклониците на "великия" аллах и педофила мохамет ще страдат много хора тай като и без това петрола е скъп а окрай него ще поскъпнат и храните и всичко останало. Хубаво би било да се забрани търговската скепкулация с петрол и храни нека си спеколират с акции и злато неща без които може 99.99999999999% от населението на земята и накрая майната им на сички религии. Дано някога света стане по глобален и спо трезво мислещи хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още