IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

14% ръст на товарните превози отчита Летище София през януари

Зимната чартърна програма е с около 8% по-слаба спрямо януари 2010 г.

10:09 | 18.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
14% ръст на товарните превози отчита Летище София през януари

Летище София приключи първия месец от годината отново с ръст на трафика, въпреки смущенията в полетното разписание, причинени от неблагоприятни метеорологични условия, съобщиха от аеропорта.

Товарните превози, които бяха най-силно засегнатият от кризата сегмент в авиационната индустрия, бележат ръст от 14,5%. С 11 на сто е увеличението на товарните обеми по редовни международни пътнически линии. Превозените със специализирани полети товарни и пощенски пратки са нараснали с 19%.

Тежките зимни условия през януари, които засегнаха не само водещото летище на България, но и редица големи европейски летища, са причина за умерения ръст от 1,6% при кацналите и излетелите самолети – общо 3 779. Подобно е увеличението и в броя на обслужените пътници – 1,5% спрямо януари миналата година. През аеропорта са преминали 266 516 пътници, като 188 961 от тях са ползвали Терминал 2.

Докато трафикът по редовни международни линии през януари 2011 г. продължава да расте, зимната чартърна програма е с около 8% по-слаба спрямо същия месец на предходната година. Продължителните мъгли и снеговалежи са повлияли неблагоприятно и бизнес авиацията.

В същото време сериозен ръст на показателите е отчетен по вътрешни линии. С 55% са се увеличили полетите, с 29% - пътувалите по маршрутите от София до Варна и Бургас. Общият брой на пътниците през януари е достигнал почти 11 000. Три пъти повече товари са превозени по вътрешни линии в сравнение с януари 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още