IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опесъчаването на пътищата и битовото отопление замърсяват въздуха в 30 общини

За да намалее нивото на фините прахови частици, се планират мерки на национално ниво

17:24 | 01.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Опесъчаването на пътищата и битовото отопление замърсяват въздуха в 30 общини

Битовото отопление и зимното опесъчаване на пътищата са сред основните фактори за замърсяването на въздуха с фини прахови частици в 30 общини. Затова е необходимо да се предприемат мерки на национално ниво. До този извод са достигнали експертите от засегнатите общини и представители на екоминистерството, които обсъдиха миналата седмица плановете на общините за справяне с проблема, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Най-късно през юни 2011 г. "прашните градове" трябва да си подобрят въздуха до границите, определени в евродиректива от 2008 г. Миналата година стана ясно, че Еврокомисията е започнала процедура срещу България заради наднормените нива на прах. Междувременно 30-те общини трябва да изготвят качествени програми с конкретни мерки.

Основни източници на фини прахови частици са още транспортът, мръсните улици и промишлеността.

Заради битовото замърсяване през зимните периоди се планира да бъде променен моделът на потребление на горива за отопление от населението. Експерти от МОСВ коментираха пред Investor.bg, че ако твърдите горива, като въглищата, бъдат заменени с отопление на природен газ, или екобрикети, нивото на фини прахови частици във въздуха на засегнатите населени места ще намалее.

„Няма как да задължим хората да използват определени горива, общините могат да организират предимно информационни кампании“, заяви Димана Николова, главен експерт в отдел "Екология", обшина Плевен. Именно затова според нея са необходими мерките на национално ниво, каквато е идеята въглищата от енергийните помощи да се заменят с екобрикети.

Очаква се да бъде забранено използването на пясък в населените места при зимното поддържане на пътищата. Проблемът е, че автомобилите разпрашават пясъка и след това въздухът се замърсява, коментираха експерти. Според тях пясъкът трябва да бъде заменен с химикали, които не замърсяват околната среда.

Общините Плевен, Бургас и Благоевград са най-напреднали в работата по плановете. До края на март се очаква да са готови програмите на Враца, Монтана, Асеновград и Куклен, Видин, Пазарджик, Русе, Пловдив, Варна, Велико Търново, Добрич, Несебър, Перник и Смолян. Забавяне се очертава при Ловеч, Девня, Сливен, Стара Загора, Кърджали, Димитровград, Раднево, Пирдоп, Хасково, Шумен, Гълъбово и Горна Оряховица. По-дълго ще продължи работата в Столична община заради комплексния характер на замърсяването.

След като МОСВ и съответните регионални инспекции (РИОСВ) се произнесат по качеството на програмите, те трябва да бъдат приети от общинските съвети. За да бъдат програмите приложими, общините трябва да посочат какви са източниците на финансиране на конкретните мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още