IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ: Повечето заведения спазват новите правила за пушене

Увеличава се и броят на гражданите, които сигнализират при нарушения на изискванията

16:00 | 02.03.11 г.
МЗ: Повечето заведения спазват новите правила за пушене

Новите правила за забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места се спазват от повечето заведения. Увеличава се и броят на гражданите, които сигнализират при нарушаване на мерките за ограничаване на вредния навик. Това показват междинните резултати от тематичната проверка на Министерството на здравеопазването (МЗ). Тя започна на 15 февруари и ще продължи до 18 март.

Масово собствениците на заведения са запознати с новите изисквания за пушене на обществени места и ги прилагат на дело, показват проверките досега. Много от тях търсят съдействие и съвети за изискванията на телефоните на районните здравни инспекции (РЗИ).

Все по-често там се обаждат и граждани, за да предупредят за евентуални нарушения на мерките. Най-честите сигнали са за наличието на деца в заведения или зали за пушачи.

Според новите правила пушене в закрити обществени места се допуска само ако има обособени помещения, които са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. В заведенията за хранене и развлечения с площ по-малка от 50 кв. м собственикът трябва да избере дали ще се пуши или не и да постави съответната табела на входната врата.

Припомняме, че от лятото трябва да влезе в сила пълната забрана за пушене на закрити обществени места до 50 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още