IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последно: Пускат магистрала „Люлин“ на 15 май

Към момента са изпълнени около 90% от строително-монтажните работи по обекта

18:51 | 14.03.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Последно: Пускат магистрала „Люлин“ на 15 май

Цялостното трасе на автомагистрала „Люлин“ ще бъде въведено в експлоатация на 15 май, заяви днес инженер Лазар Лазаров, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), при проверка на хода на строително-монтажните работи по обекта, съобщиха от агенцията.

Планираното пускане за 15 март на едното платно за движение в посока Перник – София се отлага до окончателното завършване на трасето, а именно 15 май. За поредното отлагане Лазаров се позова на изготвен анализ от експерти, според който въвеждане в експлоатация на част от магистралата на този етап е невъзможен.

Основна причина за отлагането на пуска са лошите метеорологични условия, които възпрепятстваха строително-монтажните работи, се мотивираха от АПИ. Забавянето се налага във връзка с полагане на последния износоустойчив пласт от асфалтобетон, за чието изпълнение са необходими положителни температури на въздуха.

„Ако беше пуснато движението по обекта без полагане на този последен пласт на платната, имаше голяма вероятност изпълнението на дилатационните фуги да бъде компрометирано. АПИ като възложител на обекта държи на качествено изпълнение и затова преценихме трасето да не бъде въведено все още в експлоатация“ коментира Лазаров.

Турската компания-изпълнител на обекта е направила подготовка за полагане на последния устойчивоизносващ пласт, който ще бъде положен в сряда от км 7,5 до края на трасето, обясняват от АПИ. Към момента са изпълнени около 90% от строително-монтажните работи по обекта. Очакванията са магистралата да бъде изпълнена качествено до 15 май 2011 г.

Само преди два месеца, в средата на януари 2011 г., след инспекция на автомагистрала „Люлин” от Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев беше заявено, че магистралата е завършена на 94% и са изплатени 180 млн. евро на турската фирма „Мапа Дженгиз“. Тогава именно министър Росен Плевнелиев съобщи, че се очаква магистралата да бъде пусната на 15 март в посока Перник – София.

В края на миналата година при поредната инспекция на магистралата премиерът Бойко Борисов заяви, че "Люлин" ще е готова до 10 януари и ще бъде пусната пробно.

При предишна инспекция на строителството на магистралата в началото на ноември 2010 г. премиерът пък беше заявил, че се надява „до Нова година (2011 г.) хората да могат да ползват автомагистрала Люлин“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
venera242
преди 13 години
Dakl варни си пак комунистите да видиме колко магистрали ще ти направят. Неблагодарници. Като нямаше път, защо няма, сега заящо се бави. Ейййййй нчма угодия на българина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
disma.
преди 13 години
добре свършена работа,браво. Нито едно правителство в периода 1989-2010 не направи абсолютно нищо по отношение на инфраструктората.Браво на Бойко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
dakl
преди 13 години
Също е положението , както при др.Тодор Живков-виновни са винаги сушата и кишата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
браво......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още