IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тотю Младенов: Безработицата се понижава и през април

Министърът обяви, че през април безработицата в България е била 9,29 на сто

12:52 | 30.04.11 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

За втори пореден месец безработицата в страната намалява, обяви министърът на Труда и социалната политика Тотю Младенов по Дарик радио.Той изнесе данни, според които през април безработицата е 9,29% или с 0,23% по-малка в сравнение с март. През този месец са били заети 23 076 работни места, посочи министърът.

Тотю Младенов заяви, че единственият критерий за нивото на безработицата е в бюрата по труда, а не статистиката от анкетите, която не е точна.

От началото на годината са заявени около 80 000 работни места от реалния сектор, което е с 11 000 повече в сравнение със същия период на миналата година.

Социалният министър подчерта, че това означава, че българската икономика се съживява.

Най-много работници се търсят в преработвателната промишленост, хотелиерския и ресторантьорския бранш, търговията и ремонта на автомобили.

Секторите, в които безработицата расте, са строителството, търговията, сферата на услугите, посочи министърът.

По думите му хората, които работят без трудови договори са под 6%. Над 25 на сто пък казват, че реалните им заплати са много по-големи от декларираните.

Вчера Евростат разпространи данни, според които България е втората по ръст на безработицата страна в ЕС за последната година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
optional
преди 13 години
в случая е игра на цифри - на Евростат данните са за март на годишна база, а Тотю говори за месечна, и то с данни на агенция по заетостта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
ivo0101
преди 13 години
Интересно според Евростат сме на втора място в ЕС по ръст на Безработицата през Март а според Тотю сме имали намелиние - сега кой е прав ?За справка вижте статията от вчера на: http://***.investor.bg/news/article/116115/332.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
all_trader2
преди 13 години
хаахахахаххахаах поредните нагли и безочливи лъжи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още