IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Стоянов: Кой ще плати АЕЦ Белене?

Акции на проектната компания за АЕЦ Белене може да бъдат пуснати на борсата, а цената на тока може да е в широкия диапазон от 3,7 до 16,1 евроцента/КВтч, твърди експертът

13:12 | 04.05.11 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	Валентин Стоянов Снимка: Личен архив</p>

Валентин Стоянов Снимка: Личен архив

Преговорите между Националната електрическа компания (НЕК) и корпорацията Росатом (в чиято с структура влиза изпълнителят на проекта Атомстройекспорт) по проекта АЕЦ Белене продължават, предполага се интензивно, защото очакванията са до началото на юни да бъде изготвен окончателният договор за строителството на централата.

Доколкото е известно, разговорите касаят основно крайната цена за изграждането на АЕЦ Белене. От руска страна предварителните данни се, че се държи на цена от около 6,3 млрд. евро. От наша страна, поне официално, до момента не е обявено на каква цена държим при воденото на преговорите. Но освен цената като абсолютна сума, има значение кой ще я плати.

За цената на АЕЦ Белене, за цената на електроенергията от бъдещата централа и значението на проекта за енергетиката на страната коментар за Investor.bg прави Валентин Стоянов, главен експерт към парламентарната Комисия по икономика и енергетика.

Цената на тока от АЕЦ Белене

Според различни сценарии и допускания цената би могла да се движи от 3,7 до 16,1 евроцента/КВтч. Тези проучвания обаче обаче се разглеждат при консервативен сценарий.Така например се приема, че минималната лихва по финансирането на проекта „Белене” е 5%. По неофициална информация обаче, цената на финансиране, предлагана от Росатом, е 4%.

Друго допускане е, че минималният срок на експлоатация на ядрената мощност е 40 години. За реактори от поколение „III+” обаче, този срок е 60 години. Допуска се също, че разполагаемостта (използването на инсталираната мощност за производство) е 90%. Тя обаче най-вероятно ще е по-голяма – около 92%.

При посоченото проучване не се отчита и факта, че е възможно мощността на всеки от двата ядрени реактора да е 1200 мегавата, а не 1000 мегавата (както е в първоначалния проект), което би направило работата на централата още по-ефективна.

Друго допускане, на база на което се определя рамката за прогнозна цена, е, че строителството на нов ядрен блок ще продължи между 3 и 7 години. Тук може по-скоро да очакваме долната граница с оглед високата степен на готовност от страна и на изпълнителя и на българските подизпълнители.

Финансиране на проекта

Една от основните спекулации около проекта за изграждане на АЕЦ „Белене” е тази, че новата централа щяла да се строи с пари от държавния бюджет и че сметката ще бъде платена от българското общество. Това твърдение е по-скоро спекулативно, отколкото некомпетентно, и целта му е да окаже психологически натиск върху данъкоплатците.

Каква обаче е реалността около финансирането на проекта. АЕЦ „Белене” ще бъде построена от и ще е собственост на проектна компания, създадена специално за тази цел. Без да се „наливат” пари от бюджета. В бъдещото търговско дружество делът на българската страна се предвижда да бъде 51% и да е собственост на Националната електрическа компания (НЕК).

Най-вероятно финансирането ще бъде структурирано в съотношение 30/70 или 20/80 – собствен капитал/привлечен капитал (предположение на автора – б. р.) В капитала на проектната компания следва бъде апортирана сертифицираната пллощадка на централата, доставеното оборудване и друга техника, сграден фонд и т.н. Всичко това може да бъде оценено на около 1 милиард евро и по този начин въобще да не се стигне до инвестиране на каквито и да е допълнителни средства от НЕК.

Последното означава, че вече е приключило влагането на паричен ресурс от българска страна или, че в най-неблагоприятния случай то ще бъде сведено до абсолютен минимум. Тоест, от чисто финансова гледна точка българският участник вече е приключил с преките финансови ангажименти към бъдещата централа. Това трябва да стане ясно веднъж завинаги.

Освен че по никакъв начин в Белене няма да бъдат инвестирани пари от държавния бюджет, а само в краен случай минимални суми от страна на НЕК, държавата няма да се ангажира и с издаване на гаранции, което вече беше официално обявено. А както знаем, прекомерното увеличение на държавните гаранции може да доведе до намаляване на кредитния рейтинг.

Електроенергията от бъдещата АЕЦ „Белене” няма да се изкупува по преференциални цени, както е при тока от възобновяеми енергийни източници. Нещо повече – няма да има какъвто и да е договор за дългосрочно изкупуване на тока от централата, който да „тежи на плещите” на българския потребител (това се решава по принцип от самата компания в зависимост от пазарните условия, възможно е да има дългосрочни договори с частни компании).

Това означава, че енергията директно ще се предлага на свободния пазар, както и че целият проект е изцяло пазарно ориентиран. А това е нещо, което бяхме забравили като концепция поне през последното десетилетие.

През целия този период всички инвестиции в конвенционални или други генериращи мощности бяха базирани на идеята за гарантирано дългосрочно изкупуване на тока по доста благоприятни за инвеститорите цени. Дори и когато това не е съвсем от полза на потребителите. Затова е много важно енергетиката ни да се върне към пазарното начало, а не да върви по „светлия път” на субсидиите.

Изводите

Дали да имаме нова ядрена централа, преценяват българските политици. Никой не трябва да си измива ръцете със съвети на консултанти и политически натиск. Едно обаче трябва да е ясно. Нова АЕЦ няма да се строи с пари от бюджета и сметката няма да бъде платена от данъкоплатците. Инвеститор няма да е обществото, а проектна компания, която нито ще търси държавни гаранции, нито ще иска договори за гарантирано купуване на енергията на преференциални цени.

Нещо повече. На все по-окрупняващия се и либерализиран европейски енергиен пазар българските АЕЦ ще се конкурират на енергийната борса с вятърните централи от Дания, полските ТЕЦ и гръцките газови централи. Нека тогава пазарът прецени кой е по-конкурентоспособен, включително чия енергия е по-евтина.

Аналогиите невинаги са подходящи, но могат да бъдат зададени няколко въпроса. Изплати ли се инвестицията в АЕЦ „Козлодуй” за четири десетилетия? Тук отговорът и на най-големите критици на ядрената енергетика е положителен. За тази цел бяха ли нужни субсидии, преференциални цени и дългосрочни договори за гарантирано изкупуване на тока? Не. Защо тогава в енергетиката никой не говори за конкуренция, пазар и цени, а само за субсидии, подпомагане и гарантирано изкупуване?

Същите въпроси и отговори са приложими към проекта „Белене”, защото той е пазарно ориентиран и няма да бъде изплащан от гражданите нито в качеството им на данъкоплатци, нито в качеството им на потребители чрез изкуствено завишаване на цените. Дано това бъде осъзнато веднъж завинаги.

Други български централи могат да станат „жертви“, т.е. да бъдат затворени не заради нова ядрена мощност, а поради липсата на инвестиции, както и на много по-строгите екологични стандарти в Европейския съюз, касаещи големите горивни инсталации (ТЕЦ с мощност над 50 MW).

И накрая, нека и тук не пропускаме темата за пазара. Има бъдеще този, който предлага по-атрактивни цени, базова енергия при непрекъснати доставки и същевременно не отделя вредни емисии. А времето на субсидиите за енергийни компании на гърба на потребителя безвъзвратно ще трябва да си отиде един ден.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 1
meto76
преди 13 години
Тази кукла на конци на снимката за колко се е продала на руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 13 години
"...Едно обаче трябва да е ясно. Нова АЕЦ няма да се строи с пари от бюджета и сметката няма да бъде платена от данъкоплатците. Инвеститор няма да е обществото, а проектна компания, която нито ще търси държавни гаранции, нито ще иска договори за гарантирано купуване на енергията на преференциални цени..."В най-добрия случай това е строеж на чужда АЕЦ на българска територия, с произтичащите рискове, замърсявания, съхранение на отработено ядрено гориво и пр. Няма как една неефективна АЕЦ да дава евтин ток за аборигените. Понеже на външния пазар номерата не минават, парсата ще плащат ***, които като деца ще се радват на еФтиния ток. Т.е. празните, приспиващи приказки на гусина от снимката горе, са за *** матриял, не за специалисти. Ама нали затова му плащат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
АЕЦ Белене изпадна от енергийната стратегия Коригиран е текст, в чийто първоначален вариант бе записано, че ще се развива ядрената енергетиката с 2 хил мегавата мощности в АЕЦ Белене и/или 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй.В разпределения за гласуване в парламента вариант обаче пише само, че ще отстояваме позициите си пред европейските институции за запазване и увеличаване дела на ядрената енергетика в страната чрез максимално удължаване на експлоатационния срок на блокове 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй, както и изграждане на 2000 МВ нови ядрени мощности. В света има 300 централи и три от тях причиниха щети за по 100 млрд. долара или евро според актуалната за момента валута. Това означава 1% риск, който в парично изражение нито един застраховател не би приел, а е изцяло за страната, на чиято територия е съоръжението. Така по проста сметка трябва да се прибави 1 млрд. към цената на Белене като вероятен риск и това е част от преценката при реализирането на проекта заяви още Трайков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
nirez
преди 13 години
Пък аз си мислех ,че тук не побликуват поръчкови мателиали.При положение,че оценява вложеното от НЕК на 1млрд. евро,цената на 6,3млрд. евро,при 51% участие на НЕК как така"вече е приключило влагането на паричен ресурс от българска страна "?Нещо му се губят някякви се 2,3млрда евро без лихвите.За останалите смели приказки не споменавам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Страхувам се, че централата няма да реши проблема за енергийната независимост на България, а ще ни направи заложник в евентуални спорове между ЕС и неевропейска Русия. Спомнете си неотдавнашната ситуация около доставките на газ през Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
orchis
преди 13 години
http://***.investor.bg/news/article/102210/107.htmlот: Бате Пешо преди 9 месецаИнвестора какъв енергиен капацитет е тоя.Моля ви претенциите ви са големи за сериозна медия.Та и тоя учил право няма и ден стаж като енергетик ама раздава компетентни мнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Виж ги ти разбирачите... Ами защо някои от вас направо не се кандидатира за поста на шеф на НЕК? Частично мрежата така или иначе ще бъде подобрена. Само че тук Трайчо пак се бави незнайно защо. И бих добавил, че точно тези, които се обявяват против АЕЦ-а, и се опитват да пробутат алтернативните методи (които са безбожно по-скъпи и няма достатъчно инвеститори) можеби по един или друг начин и те са платени личности (не визирам никой от тук във форума).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
Трайков: Няма готовност у партньорите ни за добра сделка за БеленеДо момента все още не виждаме от нашите партньори готовността сделката за АЕЦ Белене да е много добра икономическа сделка, т.е. стоят не само големите, важни въпроси, а и по-малките, които обаче също са много големи, свързани с икономическата целесъобразност на проекта, заяви икономическият министър Трайчо Трайков след участието си в обсъждането на енергийната стратегия на България до 2020 г. на икономическа комисия в парламента. Не даваме заден ход за Белене след събитията в японската централа, ставаме по-внимателни и всеки, който е партньор в такъв проект трябва да разбере това, допълни той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
hellwitch
преди 13 години
Само ще спомена, че 60-70% от произведения ток се губи при преноса.И това е не само тук така, а навсякъде. Затова една по-голяма фото батерия на покрива може да поеме цялата ел. консумация на 2-етажна къща за 6-те летни месеца. А като се използва ток от АЕЦ той трябва да е 3-4 пъти повече, защото е на 200-250 км от плзвателя.Още по неефективен е износа на ток - а Белене е замислен точно за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
В БГ може да се спести много повече ток ако се обнови ел. мрежата с 2-3 млрд. евро отколкото да се строи АЕЦ.Но така няма да има комисионни за хора като г-н автора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още