IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ със законодателни инициативи за защита на трудовите права

Синдикатите ще представят предложенията си на среща с управляващите

09:50 | 09.05.11 г.
КНСБ със законодателни инициативи за защита на трудовите права

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) ще представят предложения за законодателни промени, които да гарантират по-голяма защита на трудовите и социални права на гражданите. Това съобщи по БНР председателят на КНСБ Пламен Димитров по повод инициираната от синдиката среща, на която са поканени да присъстват председателят на парламента Цецка Цачева и министрите на труда и социалната политика и на правосъдието Тотю Младенов и Марганира Попова.

Според синдикалистите държавата и контролните органи мълчат често при нарушения на трудовите права на работниците, като основна причина за това са пропуски в законодателството или твърде остарелите норми, които уреждат социалната и трудова защита на гражданите.

Затова от КНСБ ще предложат промени в няколко направления, свързани с правата за социално подпомагане, правото на синдикално сдружаване, колективните преговори и провеждането на стачки.

Димитров припомни, че Законът за уреждане на колективните трудови спорове е твърде остарял, затова ще настояват за приемане на съвършено нов закон, съобразен с актуалната икономическа среда.

Законодателни промени са необходими също и за въвеждане на справедливи и безопасни условия на труд, както и за недопускане на дискриминация в труда и социалната сфера, смятат от КНСБ. Според тях важни промени са необходими и в нормативната уребда, гарантираща правото на свободно движение на хора, правото на образование, социалното осигуряване, здравеопазването, социалните права на възрастните и хората с увреждания, децата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още