IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стандартът за лютеницата се очаква през есента

Вече е създадена работната група, която ще определи точните рецептури, изключващи консерванти

16:30 | 10.05.11 г. 1
Стандартът за лютеницата се очаква през есента

От утре започва работата по изработване на държавен стандарт за лютеницата и доматения сос, така че и производителите от консервната индустрия да прилагат препоръчителни норми за качеството на продукцията.

Това са съобщили представители на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци на съвместна пресконференция с ръководството на Българската агенция по храните, проведена в министерството на земеделието.

В различните рецептури по браншови стандарт ще се съдържат само естествени продукти и ще бъде забранено влагането на консерванти, оцветители и подобрители, съобщава председателят на съюза Христо Ламбрев.

Очаква се стандартът да бъде готов до три месеца, така че през активния есенен сезон консервните предпирятия да произвеждат с уеднаквен стандарт.

Ще бъде създадено и лого, което да отличава лютеницата и кетчупа без консерванти..

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 12 години
Аз вчера прекарах 20 мин в магазина да гледам видовете лютеници и накрая не си купих нищо. Не ми е ясно от кога лютеницата се прави с картофи и царевично брашно. А някои по-нагли фирми слагат за всеки вид лютеница различен етикет уж, че имаш избор, а адресът и фирмата са еднакви, но прилежно написани с най-малкия шрифт в края на етиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още