IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините вече ще отдават на концесия минерални извори

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за концесиите, с които се регламентира това право на местната власт

11:10 | 17.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Общините вече ще отдават на концесия минерални извори

Общините ще могат да отдават на концесия предоставените им за управление находища на минерални води, които са изключителна държавна собственост. Това реши парламентът с приетите днес на второ четене промени в Закона за концесиите.

По този начин общините окончателно получават правата за управление на изворите, след като регламентацията вече е предоставена с изменения и в Закона за водите.

Според одобрените процедури кметовете на съответните общини трябва да внесат предложение за предоставяне на концесия на находищата за минерална вода, изключителна държавна собственост, които се намират на тяхна територия.

Отхвърлено беше предложението на Николай Пехливанов от "Атака" общините да концесионират изворите само след приемане на Национална стратегия за развитие и управление на съответните извори. Не беше приета и идеята му концесионирането да става само следа като общината има влязъл в сила общ устройствен план.

Вносителят на измененията Любен Татарски обясни, че в момента се разработва Национална водна стратегия и отбеляза, че повечето минерални извори не са на територия, за която има общ устройствен план.

Министерството на околната среда и досега приемаше заявления от общините за безвъзмездно предоставяне на находища, които не са отдадени на концесия от държавата и които не са резервен източник за водоснабдяване с питейна вода за съответните общини. В изработен от ведомството списък бяха посочени над 60 свободни извора, за чието стопанисване кметствата можеха да кандидатстват до 31 януари 2011 г.

Част от кметовете пожелаха да се възползват от изворите с цел да развиват туристическа дейност.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
drag
преди 12 години
точно "възползват" е думата! ама какво друго да направят ГЕРБ, БСП и Мартин Димитров - юруш на последните далавери по места преди друг да седне на стола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още