IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е последна по иновации в ЕС

Изнасяме най-малко иновативни стоки и инвестираме минимално в иновации

14:12 | 23.06.11 г.
България е последна по иновации в ЕС

България е на последно място по износ на иновативни стоки в Европейския съюз. Делът им в общия обем на експорта е едва 3,6%, посочи зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев на форума "Визия, цели и приоритети: България 2020", който се проведе днес.

Аналогично изглеждат и данните за дял на разходите за иновации в брутния вътрешен продукт (БВП), допълни Камен Колев. Докато у нас се отделят едва 0,59%, в 27-те държави членки на общността делът на разходите за иновации достига 1,59%.

Зам.-председателят на БСК припомни, че в стратегията за развитие на страната е предвидено през 2020 г. разходите за иновации на България да достигнат 1,6% от БВП. Според него обаче  това звучи нереалистично.

Изключително ниска е и патентната активност у нас. „В България броят на патентите е 4 на 1 млн.души, а в Естония са 33, в Германия – 291, а средно за страните – членки на ЕС – 117”, подчерта Камен Колев.

Той допълни, че инвестициите у нас, освен че намаляват, са основно в недвижими имоти, търговия, финансово посредничество и хотелиерство. Това обрича индустрията на технологична изостаналост и, като цяло, влошава нейната конкурентоспособност.

В заключение Камен Колев изтъкна, че основните предизвикателства пред конкурентоспособността на икономиката ни са високата фирмена задлъжнялост и най-вече – просрочените междуфирмени задължения, нарастващият процент лоши кредити, липсата на квалифицирани кадри и сериозните дисбаланси в енергетиката.

Възможните пътища за повишаване на конкурентоспособността са изграждане на иновационна инфраструктура и стимули за иновации, подобряване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродната интензивност на икономиката, усвояване на средствата от ЕС и ускорено изграждане на инфраструктурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още