IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпване на горивата с 10 на сто води до 1% инфлация

Таванът на цените на горивата не е достигнат, смята икономистът Георги Ангелов

12:08 | 19.07.11 г. 3
Поскъпване на горивата с 10 на сто води до 1% инфлация

„Поскъпването на горивата с около 10% обикновено води до поне 1% инфлация за страната, което е много. В случая се отчита повече от 10 на сто повишаване и ако тази тенденция се задържи, това автоматично ще рефлектира върху останалите цени". Това мнение изрази в интервю за "Нова телевизия" икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов по повод значителното поскъпване на горивата.

През изминалите почивни дни цените на бензина и дизела прехвърлиха 2,50 лв. за литър и поставиха ценови рекорд.

Георги Ангелов изказа съмнение, че е достигнат таванът в поскъпването на горивата. Правителството приложи няколко временни мерки за овладяване на високите цени, включително и с отлагане на законово установеното смесване на конвенционалните с биогоривата. "Действието на тези мерки изтича в края на годината, след което ще трябва да се изпълнят обратно изискванията, така че поскъпването е неизбежно“, обоснова се Ангелов и допълни, че очаква в началото на следващата година да имаме допълнителен негативен ефект.

„От друга страна виждаме, че кризата в еврозоната не е свършила, а всички негативни новини водят до поевтиняване на еврото. Това от своя страна пък води до по-ниска покупателна способност на населението“, каза още икономистът.

По думите му това, което зависи от правителството, е да наложи нов темп на икономически реформи, насочени към растеж на доходите и заетостта. “Ако повече хора работят и имат по-високи заплати, ще им е по-лесно да си позволят дори по-скъпи стоки”, обясни той.

Според него не е маловажен и фактът, че липсва изследване какви са пречките за това да няма повече конкуренция на този пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
vembata
преди 12 години
Скоро може народа да се разбунтува! АЗ СЪМ С ТЯХ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
от кога този се води икоомист ?/?? абсолютен фигурант на Сорос дрънкащ глупости и вредни лъжи наляво-надясно . цените скочиха заради безумията на Дянков и Сие . нали той беше този койо увеличи акцизите и увеличи енергийните и данъчни разходи на предприятията с тъпотиите които наттвори??? Дянков и неговите хора са виновни за това което се случва и за водената про-кризисна и стагфлационна политика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
neuro
преди 12 години
По тази блестяща логина 100% покачване на горивата ще доведе до 10% инфлация .................................................. добре господин "стъкмисте"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още