IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерките за поевтиняване на дизела са безполезни, смятат от сектора

От Националната асоциация по биогоривата са информирали ЕС за ситуацията у нас и очакват на страната да бъде наложена санкция за недостигане нивата за потреблението на биогорива

09:09 | 23.07.11 г.
Мерките за поевтиняване на дизела са безполезни, смятат от сектора

Пакетът мерки на правителството за намаляване на цената на дизела, изразени единствено в премахването на биокомпонента, не дава резултат. Цените на горивата се вдигат, вместо да намаляват, а бизнесът с биогорива е замразен, каза пред БНР в Русе заместник-председателят на Националната асоциация по биогоривата Димитър Минчев.

„Ефектът от тази мярка е увеличаване на пазарния дял на производителите на минерален дизел с пет процента за сметка на биокомпонента. И вторият ефект от тази мярка - налагането на увеличен акциз върху минералния дизел, чиято ставка е 615 лв. на хиляда литра, вместо акциз 596 лв. на хиляда литра за смесите“, коментира Минчев.

„За съжаление, крайно негативен е ефектът върху производството на биогорива. Само за статистиката ще спомена, че при смесване на 5% биодизел потреблението на биодизел за страната би било 65 хил. тона годишно. За тия 65 хил. тона биха се преработили 200 хил. тона маслодайни култури. Това би осигурило заетост на над хиляда човека“, допълва той.

От Националната асоциация по биогоривата вече са информирали Европейския съюз за ситуацията у нас и очакват на страната ни да бъде наложена санкция за недостигане нивата за потреблението на биогорива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още