IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възрастните хора ще са над 30% от населението на България през 2050 г.

Правителството одобри план за изпълнение на Националната стратегия за демографско развитие

12:54 | 27.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Възрастните хора ще са над 30% от населението на България през 2050 г.

Към 2050 г. делът на възрастните хора в България ще надмине 30 на сто. Това се посочва в приетия днес от Министерски съвет план за 2011 г. за изпълнение на Националната стратегия за демографско развитие на България, съобщи пресслужбата на кабинета.

Затова като най-остър демографски проблем се очертава продължаващото застаряване. Непрекъснато се увеличава средната възраст на населението. Тя е 38,9 години през 1995 г., 40,4 години през 2001 г. и 41,9 години през 2010 г.

Средната продължителност на предстоящия живот при раждане за периода 2008-2010 г. е 73,6 години - с 0,2 години по-висока от тази за периода 2007-2009 г. При мъжете тя е 70 г., а при жените - 77,2 г.

Когато делът на възрастните хора надмине 30% от населението през 2050 г., ще наблюдаваме изключително тежки последици върху множество публични сфери и натиск върху публичните финанси, според прогнози на Националния статистически институт.

Затова ще бъде разработена Национална концепция за насърчаване на активния живот на възрастните хора.

Изпълнението на Плана за 2011 г. трябва да забави темповете на намаляване на населението и да осигури високо качество на човешкия капитал.

Планът включва мерки за закрила на детето, съвместяване на родителството с работата, подобряване на условията на труд, заплащането и качеството на заетост, намаляване на безработицата сред младите хора и извеждане на децата от домовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
аз нямам деца и няма да позволя да се родят тук още по малко от българка такива като мене има още много, боко строи магистрали може както е тръгнало и аеца да му земеш лиценза ь, пък и нали боко каза да произвеждаме специалисти и да ги изнасяме - пълен абсурд абсурд по света се стремят да ги задържат по всякакъв на4ин тук боко ше ги изнася??????това показва само едно ТУК НОРМАЛНА ДЪРЖАВА НЯМА ДА ИМА НИКОГА СЛЕД КАТО НЯМА СПЕЦИАЛИСТИ НЯМА ИКОНОМИКА РАЗ4ИТА СЕ ЕДИНСТВЕНО НА ГЕОГРАФСКОТО РАЗПОЛОЖЕНИЕ ДА СЕ ПРИБИРАТ ПАРИ ОТ ТРАФИК НА ДРОГА ОРЪЖИЕ ДАЛАВЕРИ И ТЕМ ПОДОБНИ НЕЩА и боко прави то4но това изселва народа хуманен геноцид пенсия 140 лв и превръщането на мангалия в гара разпределителна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
маме мале, те са сетиха колко млади и кадърни хора си заминаха като няма работа в България, а колко още ще си заминат ..... нито фирми имаме като хората в България нито работодатели, като спрат изтичането на хора от България за чужбина тогава да се грижат за другите неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още