IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ханке: Българската икономика дължи доброто си състояние на валутния борд

Икономистът поддържа тезата на финансовия министър Симеон Дянков, че сега няма защо да се бърза с кандидатстване за влизане в еврозоната

11:40 | 30.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ханке: Българската икономика дължи доброто си състояние на валутния борд

Причината за доброто състояние на българската икономика е дисциплиниращата роля на валутния борд, коментира пред БНР световноизвестният икономист проф. Стив Ханке, известен като "баща на валутния борд". 

Ханке се съгласи с изявлението на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков пред CNN, че на този етап България ще се въздържи от кандидатстване за членство в еврозоната:

„Напълно съм съгласен с неговата позиция, че сега няма причина да се бърза с формалното приемане на еврото. Вече си имате добре работещ валутен борд. Ако леко го подобрите, може да го превърнете лева в абсолютен клонинг на еврото и без официално да влизате във валутния съюз да получите същите резултати. Затова няма причина да се бърза. Това е загуба на време и енергия“, заяви Ханке.

Икономистът припомня още, че още през 2002 година е препоръчал суперквалифицирано мнозинство в парламента, с което да се приемат важни фискални решения, и че пръв е препоръчал идеята за пакта за финансова стабилност.

В края на юни парламентът прие  Закона за устройството на държавния бюджет, свързани с предложения от Министерството на финансите Пакт за финансова стабилност.

С измененията се ограничава равнището на бюджетния дефицит до 2% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Според другата нова законова клауза, разходите по консолидираната фискална програма не трябва да надвишават 40% от прогнозния БВП. 

Три седмици по-късно агенцията за кредитен рейтинг Moody’s вдигна кредитния рейтинг на България от Baa3 на Baa2 със стабилна посока, като подчерта, че "осъществяването на последните пенсионни реформи и фискалните правила в новия Пакт за финансова стабилност вероятно ще спомогнат доближаването на публичните финанси близо до баланса в средно- и дългосрочен план".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още