IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните в училищата и детските градини ще са по стандарт от есента

Наредба за качеството на храните забранява маргарина и храните с оцветители, млечните продукти за децата ще са само по БДС

15:22 | 02.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

В училищата и детските градини ще се предлагат кисело мляко, сирене и кашкавал, произведени по Български държавен стандарт (БДС). Това предвижда проект на нова наредба за безопасността и качеството на храните в детските заведения, разпространена от агроминистерството. От там заявиха, че е напълно възможно наредбата да влезе в сила до 1 септември и така училищата ще се съобразяват с нея от новата учебна година.

По стандарт трябва да са произведени още месото и хляба, който може да е бял, Добруджа, типов или пълнозърнест, но без оцветители. Макаронените и хлебните изделия трябва да са пълнозърнести, също без оцветители.

Прясното мляко и млечните продукти за децата ще са произведени от сурово мляко, а айрянът ще е без сол.

Няма да задължим детските заведения да купуват храните само на ограничен кръг производители, на които пише „БДС“ или е поставено логото на браншовите стандарти – например „Стара планина“, заявиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пред Investor.bg.

Акцентът в новата наредба ще е върху качеството на суровините“, заяви експертът по контрол на храните в агенцията д-р Росен Баев.

Той поясни, че например киселото мляко трябва да е по БДС или производителят ще доказва с технологичната си документация, че произвежда идентичен продукт - от сурово мляко, без растителни мазнини и с традиционната българска закваска.

Според новата наредба пилешкото месо трябва да е от цели птици или от разфасовани цели птици. Забранено е да се купува тумблирано или мариновано пилешко с подправки.

Маргаринът също е забранен. В детските заведения и училища ще се използва само краве масло, слънчогледово масло и зехтин Extra Vergine или Vergine.

Сладководната или морската риба може да е охладена или замразена. Не се допускат рибните консерви и хайвера, както и пушени, сушени и мариновани продукти. Не се разрешава децата да се хранят с миди, стриди, скариди и други подобни продукти.

Пресните плодове и зеленчуци трябва да са с качество клас „Екстра“ или клас „I“. Яйцата трябва да са клас “А” и да се консумират до 28 дни след снасянето.

Консервите от плодове и зеленчуци не трябва да съдържат консерванти, оцветители и подсладители.

В училищата могат да се предлагат ядки, които не са пържени, но в менюто на детските градини ядки не може да има.

Децата не трябва да се хранят с продукти, съдържащи генномодифицирани организми (ГМО) или обработени с йонизиращи лъчения.

Приемането на новата наредба постави въпроса за това дали заради храните по стандарт ще се повишат таксите в детските градини. Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви вчера пред журналисти, че лично тя не очаква увеличението на разходите за храна да се отрази на таксите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още