IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Качествената пшеница е с около 30% повече от миналогодишната

При ожънати над 99% от площите, средният добив от декар е 406 кг спрямо 360 кг през миналата година

18:27 | 12.08.11 г.
Качествената пшеница е с около 30% повече от миналогодишната

В края на жътвената кампания прибраната пшеница достига 4,25 млн. тона при 4,09 млн. през миналата година, сочат предварителните данни на агростатистиката, съобщиха от Министерството на земеделието.

До момента са ожънати 99,4% от площите, или близо 10,5 млн. дка. Отчетеният среден добив е в размер на 406 килограма от декар при 360 килограма през 2010 г.

С най-висок дял в общото произведено количество пшеница до момента са областите Добрич с над 525 хил. тона, Плевен - 390 хил., Велико Търново – 256  хил., Варна – 252 хил. и Русе – 250 хил. тона.

С най-високи средни добиви са областите Силистра – 489 кг/дка, Добрич – 472 кг/дка и Разград – 465 кг/дка.

Отчетени са щети от градушки по места, за което са издадени или се издават констативни протоколи. Напълно пропадналите площи, които не са ожънати, са в размер на 8 970 дка.

Националната служба по зърното отбелязва, че настоящата  реколта от пшеница е с много високи хлебопекарни качества. Качествената пшеница тази година е с около 30% повече спрямо 2010 г. и достига 53% от цялата реколта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
YordanGeorgiev
преди 11 години
За да започне сформиране на икономически клъстър в селското стопанство за да затвърди този тип положителни тенденции и повиши износа на продукти с по-голяма добавена стойност:- приватизиране на селскостопанското обучение ( в България нищо държавно не се управлява качествено ) - държавни субсидии за студентите, желаещи да учат в отрасъла- привличане на чуждо ноу-хау във всичко свързано с биологията, управлението на водите и информармационните технологии свързани с тях- привличане на чужди капитали, особено в районите с пустеещи земи ... - създаване на стабилна законова рамка за строежа и поддръжката на частна инфраструктура - селски пътища, поливни съоръжения, железопътни линии, ел. инфраструктура и т.н. - ускоряване на реформите в съдебната система - ясни и работещи закони са най-голямата предпоставка за работещ бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още