IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седмица преди крайния срок половината аптеки се оказват без връзка с НАП

Всяка аптека или дрогерия, чието фискално устройство няма връзка със сървърите на приходната агенция, може да бъде глобена с до 10 000 лв.

15:44 | 24.08.11 г.
Седмица преди крайния срок половината аптеки се оказват без връзка с НАП

Половината аптеки нямат свързан нито един касов апарат със сървърите на Националната агенция за приходите (НАП) седмица преди 31 август, крайния срок за спазване на това изискване, съобщиха от агенцията.

Това означава, че в оставащите 5 работни дни приходното ведомство ще трябва да свързва на час системата си с  минимум 50 аптеки. До този момент данъчните са регистрирали 3 642 касови устройства на близо 2 хил. аптеки и дрогерии.

От 1 септември започват масови проверки на фармациите, предупреждават от агенцията. Всяка аптека или дрогерия, регистрирана по ЗДДС, която извършва търговия на дребно с лекарствени продукти, без да отчита електронно приходите си в НАП, може да бъде глобена с до 10 000 лв., като едновременно с това обектът може да бъде и запечатан.

В края на ноември 2011 г. изтича срокът, в който регистрираните по ДДС търговци на зърно трябва да свържат касовите си апарати с информационната система на НАП. Новият срок важи само за тези търговци на зърно, които са регистрирани по ЗДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно.

За всички останали търговци срокът за установяване на дистанционна връзка с приходната администрация е  31 март 2012 г.

В началото на август, след среща на ръководството на НАП с представители на бранша беше съобщено, че близо 80% от всички търговци във фармацевтичния бранш вече са свързали касовите си апарати с компютърната система на приходната агенция. От пресцентъра на агенцията обясниха, че оповестените днес данни показват реалното изпълнение от страна на аптеките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още