IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната работна заплата може да стане 290 лв. от догодина

Приоритет номер едно е да се потърсят финансови и икономически механизми, които да създават заетост, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов

19:00 | 26.08.11 г. 2
Минималната работна заплата може да стане 290 лв. от догодина

„От догодина минималната работна заплата може да стане 290 лева, ако има ръст на производителността на труда“, каза в интервю за БНР министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

По думите му синдикатите и работодателите трябва да направят всичко възможно да договорят механизма за определянето на минималната работна заплата. Срокът е до 15 септември.

„Нека да стартират преговорите по браншове, отрасли и тогава ще стане ясна истинската картина и какви са перспективите за догодина. Ако има ръст на производителността на труда, смятам, че е възможно това да стане“, каза социалният министър.

Министър Тотю Младенов заяви, че приоритет номер едно за следващата година е да се потърсят такива финансови и икономически механизми, които да създават заетост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Много се спекулира с тази минимална заплата, която е от значение най-вече за зобащите от държавната ясла. Минималната ни заплата е такава, каквито са и останалите ни заплати - най-ниските в Европа. Затова и по съотношение на минималната към средната не сме в дъното, а в средата. Това категорично подкрепя тезата, че трябва да се върви към повишаване на производителността на труда, за да могат да се повишат всички възнаграждения. Но за да има откъде, трябва да не сме на дъното по най-нисък БВП на глава от населението. Т.е. това население - нашето - трябва да работи повече и по-добре - да си повиши производителността - преди да иска повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Какво значи... "Ако има ръст на производителността на труда, смятам, че е възможно това да стане, каза социалният министър."..!!!? Държавата е тази която трябва да ПРИНУДИ бизнеса да увеличи производителността на труда! Стига са спекулирали с тази производителност! Кой работодател ще купи модерна машина за производство когато има 100 заблудени работника, които ще му вършат работата ръчно и ще му излизат в пъти по евтино!!? Че и ще ги хока че имали по- ниска производителност от германските им колеги. например!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още