IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат близо 400 хил. лв. ползи месечно от преструктуриране в държавния сектор

Това показва анализ на министерството на икономиката за управлявани от държавата предприятия, които са слети или ликвидирани през последните 2 години

12:51 | 02.09.11 г. 2
Отчитат близо 400 хил. лв. ползи месечно от преструктуриране в държавния сектор

От извършеното през последните две години преструктуриране, ликвидиране и сливане на около 35 държавни предприятия под шапката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ползите за бюджета са около 400 хил. лв. месечно.

Това заяви при откриването на конференция за добрите практики в корпоративното управление заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов.

Само от преструктуриране на управленските органи в тези предприятия ползите са в размер на около 75 хил. лв. месечно, отбеляза Ангелов. Много от правилата на работа в мениджмънта на държавните предприятия са подобрени, отчете още той и добави, че министерството се опитва да е последовател на добрите практики от частния сектор.

Анри Малос, председател на групата на работодателите в Европейския икономически и социален комитет, отбеляза при откриването на конференцията, че при корпоративното управление има редица европейски модели - англосаксонски, германски, южноевропейски и не може да се каже кой е най-добър.

В ЕС трябва да се намери общностен модел, който удовлетворява всички, каза Малос. За нас основна цел е да насърчаваме развитието на предприятията и да имаме капитал с човешко лице, посочи той.

Бизнес етиката е много важна за предприемачите, както и прозрачността, и добрите правила и управленски практики, отбеляза още той.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Николай Митанкин
преди 12 години
Евгени Ангелов: "Много от правилата на работа в мениджмънта на държавните предприятия са подобрени и министерството се опитва да е последовател на добрите практики от частния сектор."Тогава какво още пречи на министерството тези държавни предприятия да приемат и спазват Националния кодекс за корпоративно управление?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
400 хил от оптимизация на 35 предприятия. Това е смешно малко и е по скоро липса на оптимизация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още