IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Костов е напуснал агроминистерството заради сигнал на депутат от левицата

Бойко Борисов благодари на Антон Кутев за парламентарен въпрос, довел до разрешаването на административен проблем

14:51 | 09.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Георги Костов е напуснал агроминистерството заради сигнал на депутат от левицата

Георги Костов е подал оставка като заместник-министър на земеделието заради депозиран от депутата от левицата Антон Кутев въпрос към премиера за това доколко законосъобразно е съвместяването на два поста. В продължение на два месеца Георги Костов временно изпълняваше и длъжността председател на Селскостопанската академия.

По време на днешния парламентарен контрол премиерът Бойко Борисов разясни, че до оставката се е стигнало след сигнала на БСП депутата. Премиерът лично благодари на Антон Кутев, че с питането си го е насочил към разрешаването на проблема. 

Борисов обясни, че Георги Костов е подал оставка като заместник-министър още на 1 септември, а той я е приел вчера.

В дискусия с премиера Антон Кутев посочи, че закон, приет от сегашното мнозинство, не позволява заместник-министрите да участват в управителни съвети. В тази връзка той попита и на какво основание Костов е освобождавал служители на академията, ако не е имал трудов договор.

Кутев отбеляза още, че "освободените от него до момента 13 души ще подадат жалби в съда, които съм сигурен, че ще ги спечелят".

Министър-председателят припомни, че със своя заповед от края на юни е назначил Костов за председател на Селскостопанската академия. За това назначаване законът не изисква издаването на друг акт, включително договор за уреждане на правоотношенията на председателя с академията, посочи той.

Засега не се предвижда назначаването на нов заместник-министър на земеделието на мястото на подалия оставка Георги Костов, припомни премиерът.

 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още