IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постигнати са 25 споразумения за минималния осигурителен доход

След 27 септември ще стане ясно дали и за кои сектори ще има административно определени прагове, съобщават от стопанската камара

16:13 | 13.09.11 г.
Постигнати са 25 споразумения за минималния осигурителен доход

Двайсет и пет споразумения за минималните осигурителни прагове са били представени на работната група за определяне на минималните доходи по икономически дейности и професии за 2012 г. , съобщиха от Българската стопанска камара.

На днешното заседание на групата е постигнато споразумение някои от минималните прагове да останат като миналогодишните, уточняват от камарата.

За някои сектори и дейности се предвижда увеличение на минималния осигурителен доход с до 5 на сто, а в единични случаи – с до 10 процента. Високото увеличение остава в сферата на туризма, за което и синдикати, и работодатели говориха още в края на миналата седмица.

Повишение на минималния осигурителен доход се очаква и в експортните икономически отрасли заради доброто им представяне през годината.

Работодателите отново настояват да няма административна намеса при определянето на минималните осигурителни прагове заради тежкото състояние на част от предприятията. Нарастването на минималния осигурителен доход би влошило състоянието на тези предприятия, както и на пазара на труда като цяло, посочват от камарата.

На 20 септември ще има ново заседание на работната група, на което ще бъдат обсъждани минималните прагове за други дейности и професии. На 27 септември е последното заседание на работната група. След него ще се знае дали и за кои сектори ще има административно определени прагове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още