IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Добрич ще дават разрешения за добив на шистов газ само след местен референдум

Решението обвързва всеки кмет да организира допитване при всеки иск за концесия

15:37 | 20.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
В Добрич ще дават разрешения за добив на шистов газ само след местен референдум

Разрешение за проучване и добив на шистов газ на територията на община Добрич ще се издава само след провеждането на местен референдум. Това е решил общинският съвет днес, съобщи БТА.

Мнозинството отхвърли предложението на общинските съветници от БСП допитването сред гражданите да се състои на 27 ноември.

Решението, което обвързва всеки кмет и общински съвет да се организира референдум, ако и когато бъде поискана концесия за добив на шистов газ, е стратегическо и важно за съдбата на хората от общината, посочи в становището си групата съветници от ГЕРБ.

Според съветниците от ГЕРБ всяко друго решение обслужва конюнктурни политически интереси и нагнетява напрежение и страх.

Опасенията за екологичните последици при евентуален добив на шистов газ в Североизточна България възникнаха, след като американската компания “Шеврон” спечели конкурса за проучване на залежи в района на Нови пазар.

На 18 септември недоволни добричлии протестираха срещу подготовката за добив на шистов газ по време на посещението на премиера Бойко Борисов в града, съобщи Dnes.bg. "Нищо няма да се случи, ако не ме дразните. Продължавайте така и може да подпишем на инат", каза Борисов на младите хора, които издигнаха плакати с надписи против проучването и добива на горивото в Североизточна България.

Днес обаче министър-председателят заяви, че не би подписал "на инат" договора за шистовия газ. За сондажите Борисов каза, че „ако има един процент риск, няма да ги разрешим“. Той отказа да се извини на протестиралите в Добрич за думите си с мотива, че демонстрацията била заради политическа поръчка.

Още български новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още