IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коммерсант: България търси с какво да смени руския газ

България възнамерява рязко да съкрати потреблението на руски газ от 2 млрд. куб. м годишно до 500 хил., съобщава кореспондентът на руския вестник

11:12 | 07.07.11 г. 2
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Газпром може да загуби още един европейски потребител, като след Хърватия и България възнамерява рязко да съкрати потреблението на руски газ от 2 млрд. кубически метра годишно до 500 000, съобщава кореспондентът на руския вестник Коммерсант в София Николай Марченко.

България се надява да увеличи собствения си добив, да купува газ от Турция и да разработва шистов газ, в чиято перспектива Газпром не вярва, посочва Марченко.

Той цитира българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, според когото България смята през следващите 2-3 години да се откаже от дългосрочните договори с Газпром, като ще се стреми да купува не повече от 500 000 кубически метра газ годишно.

В момента потреблението в страната е 2,5 млрд кубически метра газ годишно, от които 80% се доставят от Русия, най-вече чрез швейцарската Overgas Inc, която се контролира от Газпром и българската компания Овергаз, и други посредници.

България разчита на първо място на регионалната компания Direct Petroleum, която в най-скоро време ще започне изследване на газови залежи в Ловешко. Запасите в находището се оценяват на 10 млрд. кубически метра и след година-две „там реално ще се добиват 1 млрд. кубически метра газ“, е подчертал Трайков.

Освен това в българските планове се запазва изграждането на газопровод през Турция, по който могат да се получават до 1 млрд. кубически метра годишно азербайджански газ „още през 2012 г.“, пише изданието.

Според Трайков България разчита и на изграждане на газопровод към Румъния и Гърция, без да става дума за Nabucco, който трябва да осигури азиатски газ за Европа, заобикаляйки Русия, посочва Марченко.

Заради всичко това е реално да се смята, че през следващите 2-3 години България може да намали дела на руския газ в енергийния си баланс и да се откаже от дългосрочни договори с Газпром, е казал министърът.

От Газпром са отказали да коментират изявленията му.

Това не е първото изявление на представители на българските власти за намерения да бъде намален вносът на руски газ, припомня Марченко.

В един от случаите става въпрос за разработване на находище на шистов газ около Нови Пазар, чиито запаси „ще стигнат за 300 години“.

Вече има и проект за разработването му, като интерес прояви американската компания Chevron, която заяви, че е готова да вложи в изследвания и проучване 30 млн. евро.

Проектът бе разкритикуван от еколозите, а опозиционната БСП заплаши правителството със съд, ако започне добив.

Трайков обаче заяви, че „технологията за добив на шистов газ се развиват стремително“, т. е. екологичният риск намалява.

От Коммерсант припомнят, че България продължава участието си в изграждането на руския газопровод „Южен поток“, като всички необходими споразумения вече са подписани, както и че Хърватия, която внасяше по около 1 млрд. кубически метра газ годишно от Русия, вече се отказа от тази година. Тя получава 750 млн. кубически метра вече от италианската компания ENI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
sms_bgfunds
преди 12 години
Това е адски добра новина. Ако това е истина, започва да се случва нещо адски различно и хубаво за последните 20-ет годинки в "гльола" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
knowitall
преди 12 години
Напред, това е бъдещето - ние можем да си позволим да нямаме нищо общо с тази държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още