IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Медведев: Шистовият газ в САЩ е балон, който не ни застрашава

Неефективното му производство неминуемо ще се свие, тласкайки цените на газа в САЩ с 50-100% нагоре до пет години, предвижда експортният шеф на Газпром

12:49 | 18.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Александър Медведев: Шистовият газ в САЩ е балон, който не ни застрашава

Ръстът в производството на природен газ от нетрадиционни източници в САЩ е балон и цените на газа в Америка ще скочат рязко през следващите няколко години, смята заместник-главният изпълнителен директор на Газпром Александър Медведев, съобщава FT.

Ръководителят на износа в руския държавен гигант оприличава бума в добива на шистов газ на интернет балона, „който първо се разду неимоверно, а после се сви до разумното“.

Медведев предвижда, че в рамките на пет години цените на газа в САЩ ще достигнат 6-8 долара за милион британски термални единици (БТЕ) спрямо сегашните 4 долара.

Той е намекнал, че Газпром, за разлика от други европейски и азиатски петролни и газови компании, няма интерес към инвестиции в американски газови находища.

Бързият растеж на добива на газ в САЩ от нетрадиционни източници като шисти и други, които преди се смятаха за неефективни, промениха индустрията в ущърб на Газпром.

Ниските цени на газа в Америка осуетиха надеждите на Газпром за износ в САЩ и го принудиха да продаде около 7% от продукцията си на цени, обвързани с европейския спот пазар, които през по-голямата част от миналата година бяха по-ниски от формулата, базирана на цената на петрола, която Газпром основно използва при продажбите си.

Според Медведев много компании, добиващи шистов газ, ще бъдат принудени да напуснат пазара. „Масовото производство на този газ е невъзможно при цени под 6-8 долара за милион БТЕ, така че това не е заплаха за нас“, посочва той.

Пазарът на фючърси върху газ показва, че инвеститорите не очакват цени над 6 долара до 2016-2017, но според някои анализатори Медведев не е твърде далеч от истината в прогнозите си.

Джен Снайдър от консултантската компания Wood Mackenzie смята, че до края на годината цената може да достигне 5,5-6,5 долара заради пазарния натиск върху неефективните производители, както и поради повишаващите се цени на въглищата, които са конкурентен на газа енергиен източник.

Медведев е споделил, че инвестиционни банкери са го съветвали да купи активи от шистов газ в САЩ, но той вече е разполагал с по-атрактивни резерви в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
На тяхно място, бих се модернизирал основно и пусти отрасъл бих /целенасочено!/ забутал на втори, че и трети план. Защото, като изпукат де що имат въглеводороди, и дупе да целуват, никой няма да ги иска. С тези огромни територии, където себестойността на транспорта ще става все по-значим фактор, в един момент, гладни ще ***. При цялата ми любов и уваженише към народа и страната им, голям х*й ги чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
moderast
преди 13 години
Руснаците не се научиха че като не се движат напред заедно с останалия свят - всъщност постоянно изостават.Все на ресурсите разчитат - и в момента в който получат поредния удар току стане някой да говори глупости я за САЩ, я за Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още