IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната част от птицефермите се обновяват без евросредства

Три месеца преди края на годината фирмите в бранша обещават да спазят евроизискванията за отглеждането на птиците, фалит очакват само седем

16:10 | 30.09.11 г.
Основната част от птицефермите се обновяват без евросредства

Три месеца преди да влезе в сила новата евродиректива за хуманно отношение към птиците, която налага сериозна модернизация на фермите, преобладаващата част от представителите на бранша обявяват, че ще изпълнят тези изисквания, съобщиха от агроминистерството.

От първи януари 2012 г. птицефермите в страната трябва да уголемят размерите на клетките, в противен случай ще бъдат затворени. Поради късно осигурената възможност да ползват евросубсидиране за тази модернизация обаче, основата част от фермите са се справили със собствени средства.

Това се разбра от днешната среща на зам. министъра на земеделието и храните Цветан Димитров с представители на Асоциация на земеделските производители в България, посветена на подготовката на бизнеса за евроизискванията.

По данни на агроминистерството общият брой на птицефермите е 121, като в тях се отглеждат над 3,1 млн. птици.

Последните проверки са показали, че само 39 ферми не са покрили критериите, но според собствениците реконструкциите ще приключат до края на годината. Само седем от мениджърите са обявили, че ще прекратят дейността си и нямат планове за бъдещето си.

След като през миналата година беше дадена възможност за модернизация на фермите чрез субсидиране по програмата за селските райони и преференциално кредитиране със средства от бюджета, само 29 компании са успели да подготвят проекти, които са одобрени, съобщиха от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още