IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекари предлагат социалното министерство да доплаща прегледите на бедни пациенти

Лекарският съюз и съсловната организация на личните лекари настояват таксата за преглед, както и таксата за престой в болница до 10 дни, да останат обвързани с минималната заплата

10:52 | 07.10.11 г.
Лекари предлагат социалното министерство да доплаща прегледите на бедни пациенти

Българският лекарски съюз (БЛС) предложи министерството на труда и социалната политика (МТСП) да компенсира пациентите, които не могат да си позволят да плащат такса за преглед при лекар в размер на 1% от минималната работна заплата.

Идеята беше лансирана от зам.-председателя на съсловната организация д-р Юлиян Йорданов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка с отпадането на обвързаността между таксата и минималното възнаграждение.

През юни министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов първи даде подобно предложение, след като преди това министърът на труда Тотю Младенов заяви, че размерът на таксата трябва да се фиксира на 2,40 лева въпреки увеличението на минималната заплата до 270 лева.

Таксите за преглед при лекар и за престой в болница до 10 дни се изчисляват като съответно 1% и 2% от минималната работна заплата. Ръководителите на всички бюджетни организации трябва до 1 ноември да представят предложения за законодателни промени, с които определянето на размерите на редица социални и други плащания, включително и на тези такси, трябва да бъде „отвързано“ от минималната заплата. Това означава, че при евентуално последващо увеличение на минималното възнаграждение таксата ще остане в размер на 2,70 лева и ще се променя само с решение на Министерски съвет.

Д-р Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари, посочи пред Нова телевизия, че обвързването на таксата за преглед при лекар и за престой в болница с минималната заплата гарантира нейния плавен растеж. Фиксирането на тези такси повдига въпроса за това на каква база ще се определя увеличаването им в бъдеще.

Д-р Юлиян Йорданов от лекарския съюз допълни, че таксата за преглед служи за дофинансиране на здравната система. Според него фиксирането на нейния размер ще се отрази негативно и на лекарите, и на болниците, и на пациентите.

Д-р Йорданов припомни, че преди две години за кратко пенсионерите плащаха 1 лев символична такса, но тази практика се провали. Той отбеляза, че въведената тогава преференциална такса е объркала и лекарите, и пациентите, и Националната здравноосигурителна каса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още