IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медици и министър защитават таксата за лекарския преглед

65% от прегледите всеки месец са на лица, освободени от потребителска такса, което ще натовари лекари и болници финансово, посочват от лекарския съюз

16:48 | 14.06.11 г.
Медици и министър защитават таксата за лекарския преглед

Лекарите и болниците ще бъдат ощетени финансово, ако отпадне обвързаността между потребителската такса за преглед и минималната работна заплата, алармират от Българския лекарски съюз (БЛС).

Според данни на организацията, 65% от прегледите всеки месец са на освободени от такси пациенти. Това означава, че ако останалите пациенти плащат по-малко, разходите за консумативи, комунални услуги, оборудване, абонамент за неотложна помощ и други ще останат за сметка на лечебните заведения и медиците.

Лекарската гилдия подкрепя министъра на здравеопазването Стефан Константинов и настоява за запазване на обвързаността между таксата за преглед при лекар и таксата за болничен престой до 10 дни с минималното възнаграждение.

Константинов влезе в задочен спор със социалния министър Тотю Младенов заради потребителската такса за преглед при личния лекар.

Преди няколко дни Младенов предложи таксата за преглед да не се обвързва с размера на минималната работна заплата, както е сега. Потребителската такса е в размер на 1% от минималното възнаграждение, или 2,40 лева, като определени групи са освободени от заплащането й.

Днес здравният министър Стефан Константинов контрира министъра на труда и предложи социалното ведомство да компенсира хората, за които плащането на такса за преглед при лекар в размер на 1% от минималната заплата е непоносимо.

От лекарския съюз смятат, че в момента определянето на фиксирана цена за преглед би станало трудно. Причината – изпълнителите на медицинска помощ са регистрирани по търговския закон и в методиката на изчисление на фиксираната такса трябва да се включи и инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още