IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изграждат система за 550 хил. лв. за проследяване на кръвта от дарители

Средствата са от програма „Развитие на човешките ресурси”

12:22 | 14.06.11 г.
Изграждат система за 550 хил. лв. за проследяване на кръвта от дарители

До един месец Министерството на здравеопазването ще получи 550 хил. лв. за изграждането на национална система по трансфузионна хематология, съобщиха от ведомството.Средствата са от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. "Проектът вече е одобрен и предстои да се подпише договор за усвояването на парите", каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Информационната система ще свърже Националния център по трансфузионна хематология с четирите регионални центъра, 23-те отделения по трансфузионна хематология и 38-те лаборатории към многопрофилните болници. В нея ще се вписва информация в реално време за наличието и постъпилата кръв от дарители. Така ще се намали бракуването на кръв и ще се редуцира рискът от инфектирането й, сочат мотивите на здравното министерство.

В процес на разглеждане са още три проекта за изграждане на информационни системи в здравеопазването - на ТЕЛК, регистър за медицинските изделия и интегрирана информационна система. Тези проекти ще бъдат оценени до 2-3 месеца, като прогнозните средства за реализирането им са за 11 млн. лв.

От тях 10 млн. лв. са планирани за изграждането на интегрираната информационна система. Чрез нея ще се свържат в едно системите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), здравното министерство, болниците, лекарите в извънболничната помощ, фармацевтите и др. Също така ще се въведат електронните болничен листове и електронните рецепти.

Реализирането на проектите трябва да приключи до края на 2013 г.

Междувременно здравният министър коментира, че сегашният начин за определяне на потребителската такса при посещение на лекар трябва да остане и таксата да е един процент от минималната работна заплата. По повод идеята на социалния министър Тотю Младенов таксата да не бъде обвързана с размера на минималната заплата, Константинов предложи пациентите да плащат таксата, а социалното министерство да компенсира тези, които имат нужда.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още