IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС затяга правилата за търговия на едро на ток и газ

Нов регламент забранява използването на вътрешна информация при търговия на едро с електроенергия

15:25 | 10.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС затяга правилата за търговия на едро на ток и газ

Съветът на Европейския съюз прие днес нови по-строги правила за търговията на едро с електроенергия и природен газ, съобщиха от Европейската комисия (ЕК).

Основната цел е да се предотврати използването на вътрешна информация и други форми на злоупотреба с пазара, които "изкривяват" цените на едро при продажбата на енергия. В резултат фирмите и потребителите обикновено плащат повече за използваната от тях енергия, отколкото е необходимо.

Приетият регламент ще се прилага за цялата търговия на едро с електроенергия и газ, включително по отношение на договорите за пренос до потребителите. Новите правила се предвижда да влязат в сила до края на тази година.

За първи път търговията с енергия ще се следи на ниво ЕС, за да могат да се разкриват случаи на злоупотреба. За да спрат и предотвратят манипулациите на пазара, органите в държавите от ЕС ще налагат наказания, се казва в прессъобщението.

Регламентът забранява използването на вътрешна информация при сделки на едро с енергия. Поставят се извън закона сделките, които имат за цел да манипулират пазара. Забранява се разпространяването на невярна информация, която поражда фалшиви или подвеждащи очаквания за предлагането, търсенето или за цените на енергията.

Търговците на енергия се задължават да докладват пред Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия (АСРЕ) за сключените от тях сделки пряко или чрез трета страна (например брокер или система за отчитане на търговия).

Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още