IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите отхвърлиха предложението пенсионерите да плащат по-малко за преглед

Депутати от левицата предлагаха от догодина таксата при лекар за пенсионерите да се изчислява като процент от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст

12:24 | 02.11.11 г.
Депутатите отхвърлиха предложението пенсионерите да плащат по-малко за преглед

Парламентът не прие потребителската такса за всяко посещение при лекар или зъболекар за пенсионерите да бъде в размер на 1% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, съобщи БТА.

Предложението на депутати от левицата беше отхвърлено с 19 гласа "за", 36 "против" и 33 въздържали се. 

В момента за всяка визита при лекар всички здравноосигурени пациенти, включително и пенсионерите, плащат такса от 1% от минималната работна заплата.

Вносителите на текстовете предлагаха от следващата година тази такса да се изчислява като процент от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, а разликата в сумите да се поема от държавния бюджет по ред, определен в наредба на министъра на здравеопазването.

В момента минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 57 на сто от минималното работно възнаграждение, което на практика означава и по-ниска такса при личния лекар.

От началото на октомври, с решение на Министерски съвет, таксата за посещение при джипи беше отвързана от минималната работна заплата, което означава, че от догодина тази такса ще бъде фиксирана и няма да нараства паралелно с увеличение на минималното възнаграждение.

В момента едно посещение при личния лекар струва 2,70 лв. и се очаква този размер да се запази за всички здравноосигурени лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още