IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Български пощи“ спешно търси заем за погасяване на дългове към клиенти

Дружеството отпрява покана към шест банки, които да представят условия за финансиране с овърдрафт

15:59 | 07.11.11 г.
„Български пощи“ спешно търси заем за погасяване на дългове към клиенти

Държавната компания „Български пощи“ спешно трябва да сключи овърдрафт заем, за да се разплати с голяма част от клиентите си. За целта дружеството отпрява покана към шест банки, които да представят условията си за финансирането, се посочва в обявата, качена на интернет страницата на Агенцията за обществени поръчки.

За първите седем месеца на годината „Български пощи“ ЕАД отчита загуба от 4,45 млн.лв. при планирана загуба от 89 хил.лв. Като причина се сочи неочакваният спад в приходите на дружеството, предизвикан от намалените услуги за бизнеса.

Високият процент на фиксирани разходи (над 80%) на компанията през миналата година и значително по-дългият период на събиране на вземанията, съотнесени към изплащането на задълженията към клиентите, правят ликвидната позиция на дружеството много уязвима на външни шокове, се посочва в мотивите за търсения заем.

Това поставя компанията пред опасността да изпадне в неплатежоспособност, се посочва още в мотивите. „Български пощи“ има оперативни задължения към редица клиенти и доставчици като VIVACOM, Мтел, ЧЕЗ България ЕАД, Петрол АД, Интермедиа ООД, с които трябва да се разплати, се сочи още в обявата.

От комуникационната компания VIVACOM вече са изпратили на държавната компания съобщение за принудително събиране на дълг от 4,65 млн. лв., който „Български пощи“ е трябвало да им преведе до края на август т.г.

За да се вместят в кратките срокове, от дружеството организират пряко договаряне за избора на финансовата институция, която да отпусне краткосрочен кредит за оборотни средства при условията на овърдрафт.

За целта са отправени покани към „Райфайзенбанк“, „Общинска банка“, СИБАНК, „Инвестбанк“, „УниКредит Булбанк“ и „Корпоративна търговска банка“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още