IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барбалов: Ще се заема първо с бюджета на Столична община

Предстои да се анализира по какъв начин ще се съкращават административните разходи на общината и дали ще се наложи съкращаване на хора

16:08 | 09.11.11 г.
Барбалов: Ще се заема първо с  бюджета на Столична община

„Най-належащ е бюджетът и това е първото нещо, с което ще се заема“, каза за Investor.bg Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите в Столична община, след като кметът на София Йорданка Фандъкова представи официално екипа си от заместници.

„Трябва много добре да преценим приходите и разходите си, защото една от опасностите в общинското бюджетиране е да сме прекалени оптимисти за това, което можем да реализираме като приходи и да изхарчим пари, които реално не можем да осигурим“, уточни Барбалов.

"Трябва да сме много реалистични, както в приходната, така и в разходната част и да се търсят резерви и в двете насоки, като естествено не се предвижда увеличение на данъците, а да се работи за по-добра събираемост“.

„Правилната политика в условията на криза е строга финансова дисциплина и съкращаване на разходите“, каза Фандъкова. По думите й предстои да се види по какъв начин ще се съкращават административните разходи и дали ще се наложи съкращаване на хора.

„Залагаме на привличане на европейски средства в максимален обем“, каза Фандъкова. Тя уточни, че ще продължи не само със строителството на метрото и канализацията, но продължава и с ОП „Околна среда”, по която ще се санират училища и болници. „Има големи проекти, които се подготвят“, каза кметът.

По отношение на данъчните приходи общото изпълнение към края на октомври е 74,7% или 186,2 млн. лв. , което сравнено със същия период на миналата година е с 20,1 млн. лв. повече събрани данъци, съобщи зам.-кметът Мария Бояджийска.

Постъпленията от данък недвижими имоти е 69,3 млн. лв., което е 76,5% от планираното от общината. Тук постъпленията са с 10,9 млн лв. повече спрямо същия период на миналата година. Изпълнението на данъка върху моторните превозни средства е 57,1 млн. лв. или 73,7% от плана, като са събрани 1,3 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. При нововъведения туристически данък изпълнението е 49,2%, което възлиза на 1,7 млн. лв.

Изпълнението на неданъчните приходи спрямо данъчните е по-слабо, каза Бояджийска. По думите й то е по-добро спрямо изпълнението през 2010 г. Събраните до момента проходи са  219,4 млн. лв., което представлява 69,1% от плана. При такса битови отпадъци преизпълнението е с 9,3 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още