IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът сложи край на “безкрайните” съдебни дела

Допуска се само едно връщане на дело от втора на първа инстанция, съгласно новите промени в Наказателно-процесуалния кодекс

13:53 | 10.11.11 г.
Парламентът сложи край на “безкрайните” съдебни дела

Парламентът прекрати практиката съдебни дела да се точат с години като съдебните инстанции си ги връщат помежду си до безкрай. Това стана с промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, съобщи bTV.

С промяната ще се допуска само едно връщане на дело от втора на първа инстанция, а Върховният касационен съд (ВКС) пък ще може да връща дело на втора инстанция най-много два пъти.

В момента по-горната съдебна инстанция може до безкрай да връща делата на долната с мотив, че са допуснати процесуални нарушения. Така много наказателни дела за тежки престъпления се точат по десетина години. Има случаи, когато дела за тежки престъпления се връщат между съдебните инстанции по повече от пет пъти.

„Имало е случаи, където по този начин делата са се точили в продължение на десет години. Минава през всичките инстанции и като стигне на ВКС го връща на първата, после първата гледа да реши делата по същество”, коментира Красимир Ципов от ГЕРБ.

Промените предвиждат също служители на Агенция "Митници" да могат да извършват разследвания по съмнения за митнически, валутни и данъчни престъпления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още