IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община инвестира над 1 млн. лв. в енергоспестяващо улично осветление

В момента общината плаща близо 6,5 млн. лв. за електроенергията, консумирана от уличните лампи, както и над 4 млн. лв. за поддръжката им

15:27 | 11.11.11 г.
Столична община инвестира над 1 млн. лв. в енергоспестяващо улично осветление

До средата на декември ще бъде изградено уличното осветление в края на бул. "Ботевградско шосе" - в участъка от Околовръстния път до разклона за кв. "Кремиковци", както и осветлението в края на бул. "Цариградско шосе" – от Околовръстния път до разклона за кв. "Герман", каза кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Общата стойност на инвестицията от страна на община е 1,1 млн. лв.

Изпълнителите са две фирми - "Лог-Сиберия" и "Улично осветление". След изграждането на новите трасета ще се монтират енергоспестяващи лампи, с които ще се понижи количеството на консумираната енергия. Освен това по участъците ще се поставят над 250 осветителни тела с мощност 250 вата, съобщи още кметът на столицата.

Гаранцията за поставените електрически стълбове е 30 години, а за осветителните тела – 10 години, каза още кметът и припомни, че в участъка по "Ботевградско шосе" не е имало улично осветление, а това по "Цариградско шосе" не е ремонтирано от 10 години. Общата дължина на изгражданите участъци е 4,2 км.

Столичната община ще обяви и нова конкурсна процедура за избор на оператор на уличното осветление, каза Фандъкова и посочи, че продължава изграждането на осветление в парковете, като през следващата година ще се изгради осветление и по основната алея на Борисовата градина.

По думите на заместник-кмета Любомир Христов при новата процедура за оператор на уличното осветление ще се иска да има център за управлението му, като освен това ще се заложат срокове за отстраняването на аварии и повреди в зависимост от зоните и районите, на които ще е разделена Столичната община. Освен това с по-прецизния контрол ще се позволи да се засичат незаконно прикачване към уличното осветление, както и локални аварии.

В момента Столичната община плаща близо 6,5 млн. лв. за електроенергията, консумирана от уличните лампи, както и над 4 млн. лв. за поддръжката им. По думите на Фандъкова, след подмяната на 80% от светофарите с по-ново поколение и по-малко консумация, са спестени 250 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още