IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Бюджет 2012 е оптимистичен, реформите не са достатъчни

Желанието на правителството да реформира пенсионната система е похвално, но вдигането на възрастта за пенсиониране не изчерпва темата

08:45 | 28.11.11 г. 15
Икономисти: Бюджет 2012 е оптимистичен, реформите не са достатъчни

Димитър Чобанов, икономист и преподавател в УНСС, също сподели, че бюджетът за догодина се базира на доста сериозен оптимизъм.

„Българският бюджет залага 2,3% растеж за 2012 г., което е всъщност ускоряване спрямо 1,5% растеж през 2011 г., а това е несъвместимо с онова, което се случва”, посочи Чобанов.

Основен проблем според него е това, че в сегашния бюджет „трудно може да се говори за приоритети, а също така липсва негативният сценарий в лицето на рецесия в еврозоната”.

„По отношение на европейските средства планираните приходи от ЕС за 2011 г. са 2,14 млрд. лв., а за 2012 г. са 3,82 млрд. лв., или ръст от 80%. Това нещо е напълно неизпълнимо”, категоричен е Чобанов.

Данните до момента за 2011 г. показват 630 млн. лв. приходи от помощи от ЕС, като до края на 2011 г. вероятно ще усвоим 1,1 млрд. лв., смята той.

„Догодина максимумът, според мен, е наполовина на оценката в бюджета, което с доста оптимизъм е 1,9 млрд. лв. Това означава, че очакваното неизпълнение от европейските приходи е 2% от БВП”, обясни Чобанов.

„Препоръките ми са за приемане на балансиран бюджет, както и запазване на валутния борд, независимо дали левът ще е към еврото или към германската марка”, каза икономистът.

„Вдигането на пенсионната възраст или осигурителния стаж не е реформа, реформа е увеличаване на личния капиталов елемент, което ще даде шанс на държавата в бъдеще да се оттегли”, обясни Чобанов.

В университетите и училищата трябва да отпадне плащането на калпак, защото сега има мотивация да не се губят студенти или ученици. Субсидията трябва да зависи от успеха на учениците и студентите, препоръчва още Чобанов.

За 2012 г. се очаква нито една страна в еврозоната да няма излишък, а за 2011 г. само Естония е с такъв, което значи, че се влошаваме, обобщи икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
rogers
преди 12 години
suniverse - такива глупости си писал за Чили в блога си че няма накъде повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
SEBULBA
преди 12 години
А бре дечко,първо си изясни си базови икономически понятия, преди да дрищиш по теми, от които нищо не разбираш. А и от *** на бюджетна хранилка акъл не ща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
suniverse
преди 12 години
Какви "лични неприкосновени сметки" при финансовите пирамиди бе момче?911 Принудителните задължителни частни пенсионни фондове пак нанесоха доходностhttp://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/11/22/911-mega-fack-private-funds/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
SEBULBA
преди 12 години
Само дето тази т.нар "реформа", не е никаква реформа, а просто кърпене на бюджета. Какво става с инвалидните пенсии? (800 000 бр. - много инвалиди, много нещо)Какво стана с привилегиите на ранно пенсиониращите се ? (или нормалните хора ще бачкат до гроб, за да хранят ченгета и военни, дето се пенсионират на по 40 год. , че и с 20 заплати накуп - и всичкото това от джоба ни)Какво стана с осигуровките на държавните служители? Докога няма да си ги плащат?Какво стана със засилването на ролята на капиталовия принцип в пенсионната система? Докато основната част от осигуровките не започна да влиза по лични и неприкосновени сметки, никой няма да плаща осигуровки в пълен размер, нито работниците ще имат стимул да си ги търсят! Ще си играем на Андрешковци с държавата (препоръчвам на премиера да го прочете, та да навакса малко с образованието си). Освен да национализират ППФ, нищо не е направено по този въпрос! Криза е, ама айде от ГЕРБ да се определят - леви ли са, десни ли са, какви са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
suniverse
преди 12 години
От къде идват дупките в бюджета на НОИ и как да се затворятhttp://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/11/27/holes-in-the-budget/911 Принудителните задължителни частни пенсионни фондове пак нанесоха доходностhttp://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/11/22/911-mega-fack-private-funds/Финансовите пирамиди на Пинера успех за организаторите на пенсионната система от Чили, измама за цялата планетаhttp://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още