IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд „Земеделие“ осигури над 10 млн. лв. за картата на земеделските имоти

Министерският съвет днес одобри промяна в план-сметката на фонда, за да могат парите да се прехвърлят на агроминистерството

17:08 | 30.11.11 г.
<p>
	Освен снимки от самолет за картата се използваха и сателитни изображения</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Освен снимки от самолет за картата се използваха и сателитни изображения

Снимка: БТА

Министерският съвет одобри промени в план-сметката на Държавен фонд „Земеделие“, така че част от бюджета да се прехвъри към министерството на земеделието, което трябва да преведе последните плащания за заснемането на земеделските парцели и за поемане на други разходи, съобщиха от правителствената пресслужба.

Само на фирмата, която е извършила заснемането на последните 25% от обработваемите земи в страната, трябва да се изплатят 10,7 млн. лв. С  последната актуализация на практика е завършена орто фото картата на парцелите, което е важно условие за бързото изплащане на европейските субсидии през 2011 г., поясни за Investor.bg зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

Тя припомни, че между 6 и 10 декември се очаква одитори от Европейската комисия да направят задължителната оценка на Системата за идентификация на земеделските парцели на фонд „Земеделие“. 

Одитът трябва да покаже доколко ефективна е системата за контрол при изплащаенто на евросубсидиите. При положителна оценка фондът е готов да започне да изплаща директните субсидии за фермерите още в края на януари вместо до края на юни, ктаквито са законовите срокове, поясни наскоро изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов.

В преговорите със земеделските производители, които протестират за орязването на бюджета за следващата година, администрацията се надява да тушира исканията в бранша, обещавайки им изплащане на субсидиите още в началото на годината, което досега не се е случвало.

С актуализацията на план-сметката на фонда бюджетът отпуска и допълнителни средства за изплащане на ДДС-то, което училища и детски градини плащат по европейската пазарна схема "Училищен плод".

Допълнителни средства се дават и за вътрешнокомпенсирани промени в план-сметката на ДФ "Земеделие", посочват в прессъобщението от Министерския съвет.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още