IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Субсидиите за животновъдите започват да се плащат от понеделник

До края на годината националните помощи по линия на единното плащане на площ ще достигнат 90 млн. лв.

14:39 | 08.12.11 г.
<p>
	За последните години се наблюдава окрупняване на стопанствата</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

За последните години се наблюдава окрупняване на стопанствата

Снимка: БТА

Още от понеделник 12 декември Държавен фонд „Земеделие“ ще започне да изплаща субсидиите за животновъдите по линия на единното плащане на площ, които тази година ще достигнат 90 млн. лв. Това съобщи за Investor.bg зам.-изпълнителният директор на фонда Свилен Костов.

Заедно с допълнителни субсидии, които се отпускат за насърчаване на млечния сектор, общите средства за тези стопанства ще достигнат 115 млн. лв. В края на миналата година секторът получи общо 107 млн. лв., от които за плащането на площ субсидиите бяха 83 млн. лв., сочи справка на фонда.

Различните стопанства кандидатстват за различни направления, затова и не може да се определи едно средно голямо стопанство точно какви средства получава. В зависимост от подадените от фермерите заявления се насърчават икономически уязвими ферми, които да поддържат производството на мляко, необходимо за осигуряване на суровина за млечния сектор.

Субсидии се дават и като компенсации за отглеждане на животни в необлагодетелствани високопланински райони или за стопанства в нитратни зони, където производителите имат значително по-големи разходи от колегите си в останалите райони.

„Миналата година за отглежданите във фермата крави получих около 380 лв. на животно. Очаквам тази субсидия да се запази и за тази година, което е от изключително значение, особено след поскъпването на фуражите“, поясни Данчо Тотев от Пловдив, собственик на стопанство с 50  млечни крави.

Овцевъдите също се надяват да получат миналогодишния размер на помощта. Близо по 30 лева ще се падат за отглеждането на една овца майка, обясни Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.

През 2009 и 2010 г., когато държавата започна да подпомага сектора, животновъдите в страната са получили 186 млн. лв., от които 107 млн. лв. са преведени през миналата година, съобщиха още от фонд „Земеделие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още