IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на пшеницата в Европа продължават да падат

У нас обаче зърното запазва цената си от началото на ноември

18:14 | 09.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Цените на пшеницата в Европа продължават да падат

Цените на пшеницата в Европа отново отбелязаха понижение през тази седмица, научи Investor.bg от наблюдатели на международните пазари. Основната причина е последната прогноза на Световния съвет по зърното. Според нея реколтата от пшеница в света достига 683 млн. т, при очаквано потребление от 679 млн. т. По този начин ще бъдат натрупани и най-големите за последните 10 години преходни запаси от 200 млн. тона.

За понижението на цената на хлебната пшеница в света допринасят и икономическата криза, както и прогнозите за забавяне на ръста на икономиката на Китай, което предполага и намаляване на потреблението.

Така за последните дни „фоб“ цените на основните европейски пазари и САЩ паднаха с по няколко долара за тон пшеница. Към днешна дата „фоб“ цената за пшенецата за Германия е 271 долара/т, за Франция – 246 долара/т, за САЩ – 256 долара/т. Спрямо година по-рано, „фоб“ цените в тези страни са паднали съответно с 14%, 23% и 19%.

У нас цените на пшеницата и царевицата се задържат на нивата от началото на ноември. На Софийска стокова борса (ССБ) тази седмица имаше оферти за покупка на пшеница при цена от 290-310 лв./т*  и за продажба - при 330-340 лв./т, но до сделки не се стигна.

По предварителни данни у нас засетите площи с пшеница тази година са по-малко от миналата, казаха за Investor.bg запознати с пазара. Причината е по-ниската от очакваната от производителите на зърно цена.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
А цената на хляба у нас защо не пада? КЗК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още