IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Третата линия на метрото ще стига до жп линията София-Перник край Горна баня

Третият метродиаметър ще обслужва 162 хил. души дневно, показват изчисления на "Метрополитен"

17:48 | 16.12.11 г.
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

След тримесечни обсъждания трасето на третия метродиаметър в София е вече известно, обяви шефът на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев.

Линията ще започва от бул. "Ботевградско шосе" и ще завършва в квартал "Овча купел", като 8,4 километра ще минават над земята, а останалите 7,1 км ще са подземните тунели.

Петнайсеткилометровата линия на третия лъч на метрото ще излиза над земята по булевард "Владимир Вазов". Там е предвидено да бъде и първата метростанция.

След нея високоскоростната железница ще се движи отново подземно към центъра на София по булевард "Мадрид".

Третият метродиаметър ще следва маршрут под Военна академия "Г.С. Раковски", Софийския университет "Свети Климент Охридски" и кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Васил Левски".

Линията ще минава в района на бул. "Патриарх Евтимий" и НДК, както и под кръстовището на улиците "Георги Софийски" и "Пенчо Славейков". Трасето ще продължава под булевард "Иван Гешов", улица "Кюстендил" и ще продължава към улица "Житница".

От „Житница“ ще започне следващият открит участък, който ще минава по улица "Обиколна" през бул. "Овча Купел" и ще завършва близо до жп линията София-Перник.

Предвижда се по трасето да бъдат изградени общо 18 метростанции. Според изчисленията дневно само по тази линия ще се возят 162 000 души.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още